Tovább gyengült az építőipari aktivitás az euróövezetben

2023.09.06. 15:51
Augusztusban tavaly december óta a legjelentősebb mértékben, immár a tizenhatodik egymást követő hónapban csökkent az építőipar teljesítménye az euróövezetben az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet által publikált felmérés szerint.

Augusztusban 43,4 pontra csökkent az euróövezeti építőipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke a júliusi 43,5 pontról. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi – közölte az MTI.

Az augusztusi érték az euróövezeti építőipari teljesítmény legnagyobb mértékű gyengülését jelzi 2022 decembere óta. Augusztusban az építőipari munkahelyek száma immár a hatodik egymást követő hónapban csökkent, miközben az euróövezeti építőipari vállalatok beszerzési aktivitása 2020 májusa óta a legnagyobb mértékben esett.

Ugyanakkor 2022 októbere óta először gyorsult az inputár-infláció üteme, bár csak szerény mértékben, azonban továbbra is jóval a hosszú távú átlag alatt maradt. Eközben az üzleti bizalom továbbra is alacsony szinten állt, míg az új megrendelések immár tizenhét hónapja mutattak csökkenést.

AZ EURÓÖVEZET VISSZAESÉSÉT AUGUSZTUSBAN IS A NÉMETORSZÁGI ÉPÍTŐIPARI AKTIVITÁS GYENGÜLÉSE VEZETTE.

Eközben a francia kivitelezők aktivitási szintje az idei év legmeredekebb esését mutatta, Olaszországban némileg gyorsuló ütemben, de még mindig viszonylag enyhén csökkent az építőipar, azonban ez volt a nyolcadik egymást követő zsugorodást mutató hónap.

A legfrissebb BMI-adatok szerint az euróövezet építőipari aktivitása gyorsuló ütemben csökken. Az építőipari tevékenység visszaesése alapján az inputárak csökkenésére lehetett számítani, ehelyett azonban augusztusban némileg gyorsult az áremelkedés. Ez tovább nehezíti az építőipari cégek helyzetét, amelyek amúgy is szenvednek a magas kamatok miatt – kommentálta a felmérés megállapításait Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető közgazdásza.