Meglepő adatokat publikáltak az ukránok: nőtt az ország GDP-je

2023.09.06. 11:24
Ukrajna hazai összterméke (GDP) 2,2 százalékkal nőtt az idei első hét hónapban a múlt év azonos időszakához viszonyítva – derült ki az ukrán gazdasági minisztérium szerdán kiadott közleményében.

A gazdasági minisztérium megjegyezte, a gazdaság kezd talpra állni a rendkívül nehéz tavalyi év után, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az ukrán jegybank amikor július végén 300 bázisponttal 22 százalékra csökkentette az irányadó kamatot, 14,8 százalékról 10,6 százalékra változtatta idei inflációs előrejelzését, a gazdasági növekedésre vonatkozó várakozását pedig 2 százalékról 2,9 százalékra módosította.

A Világbank kevésbé derűlátó: 0,5 százalékos idei gazdasági növekedéssel számol.

Ugyanakkor korábban már felhívtuk a figyelmet arra, hogy a Bécsi Nemzetközi Intézet (WIIW) számítása szerint a háború továbbra is komoly hatással van az ukrán gazdaságra: a károk a lakó- és nem lakóépületekben, továbbá az infrastruktúrákban meghaladják a 2021-es ukrán GDP 60 százalékát.

Folyamatosan érkeznek a segítségek

Miközben Ukrajna alkalmazkodik a háborúhoz, a gazdasági tevékenység kezd lassan helyreállni mind a feldolgozóiparban, mind a szolgáltatási szektorban, és több vállalat elkezdte újraindítani a tevékenységét. A kapacitáskihasználtság azonban továbbra is 40 százalékkal alacsonyabb, mint a háború kezdete előtt. 

Az osztrák elemzés szerint A KÖLTSÉGVETÉSi HIÁNY IDÉN VÁRHATÓAN ELÉRI A GDP 20 SZÁZALÉKÁT.

Ennek nagy részét hitelfelvételből finanszírozzák majd, ami kockázatot jelent az ország államadósságának fenntarthatóságára nézve. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy a Nemzetközi Valutaalap négy évre szóló, mintegy 15,6 milliárd dolláros keretmegállapodást kötött Ukrajnával.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit szerdán is percről percre közvetítjük, ebben a cikkünkben.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

NÖVEKEDÉSRŐL ÉS EGYENSÚLYRÓL

Legyen ott ön is!