„A gyermekeink egészsége többet ér 78 milliárd forintnál” – pattanásig feszült a helyzet az új magyar akkuüzem miatt

2023.09.07. 06:09
Alsózsolcán ismét telt házas lakossági fórumot tartottak a település határába tervezett akkumulátor-újrahasznosító miatt. A felháborodott helyiek úgy döntöttek, petíciót indítanak, hátha azzal megakadályozhatják az üzem létrehozását.

Az alsózsolcaiak egyértelművé tették, hogy nem kérnek a veszélyes üzemből. Azt szeretnék, ha ez az üzenet a kormányhoz is eljutna.

Közel van a település, senki nem tudja garantálni, hogy nem történik baleset vagy szennyeződés. Tehát fizethetnek 78 milliárd forintot, de a mi egészségünk és a gyermekeink egészsége ennél többet ér

nyilatkozta Szilágyi László, Alsózsolca polgármestere az ATV Híradónak.

A falubeliek úgy fogalmaztak, sok ígéretet kaptak a beruházással kapcsolatban, csakhogy szerintük ezeknek a fele sem igaz. A lakóknak fáj, hogy az országgyűlési képviselőjük nem is kíváncsi rájuk.

„Én nagyon sajnálom, hogy egy ilyen nagy horderejű beruházásnál a terület megválasztott országgyűlési képviselője nem vette a fáradságot, hogy eljöjjön ide és elsőként tájékoztassa a településen élőket” – mondta egy helybéli a lakossági fórumon.

Mint írtuk, az akkumulátor-újrahasznosító üzemet építő Andrada Group Kft. lakossági fórumot tartott augusztus 31-én a helyi ipari parkban. Az eseményre a vártnál sokkal többen érkeztek. A cég képviselői negyvennyolc emberre számítottak, ám végül nagyjából százötven ember jelent meg. 

A lakosság nem fogadta kitörő örömmel a beruházást: többen is azt kiabálták a szlovén társalapítónak, Peter Tibautnak, hogy menjen haza. Később majdnem elszabadultak az indulatok, a beszámolók szerint nem sokon múlt, hogy megverjék az akkuüzem beruházóit. Még a biztonsági őröknek is közbe kellett lépniük.

A helyiek aggódnak az üzem miatt, amely tízezer tonna selejt lítiumion-akkumulátort dolgozhat fel a jövőben. A projekt a környezetvédelmi engedélyeztetési szakasznál tart. A szakhatóság a külső vélemények ismeretében alakítja ki a végső álláspontot – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei hírportál

Az Andrada Group Kft. 40 tonna veszélyes hulladék tárolásához kért környezetvédelmi engedélyt.