Több jéghegy is a magyar ipar hajójának útjában áll

2023.09.07. 08:30
A feldolgozóipar legtöbb szegmense hozzájárult júliusban a magyar ipari termelés további gyengélkedéséhez. A KSH első becslése szerint ezúttal is a járműgyártás szépített az eredményen.

2023 júliusában az ipari termelés volumene 2,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,5 százalékkal mérséklődött – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal első becsléséből.

Az ipari termelés csökkenésében a feldolgozóipari alágak többsége érintett volt. A legnagyobb súlyú alágak közül a termelés volumene leginkább a járműgyártásban bővült, a villamos berendezés gyártásában is nőtt, ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása esetében visszaesett.

Az ipari termelés az év első hét hónapjában 4,5 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júliusban az előző hónaphoz képest 2,8 százalékkal emelkedett.

Éves alapon az ipar újra növekedési pályára állhat

„Júliusban tovább folytatódott az ipar teljesítményének javulása, a háború és szankciók negatív hatása ellen bevezetett intézkedések – mint a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram – egyre inkább éreztetik hatásukat” – értékelte az adatokat Fábián Gergely. Az iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár szerint bizakodásra ad okot, hogy az áprilisi mélyponthoz képest éves alapon közel 6 százalékponttal kedvezőbb eredmény azonosítható, ráadásul havi szinten júliusban volt látható a legnagyobb növekedés. Összességében jó esély mutatkozik arra, hogy a következő hónapokban éves alapon az ipar újra növekedési pályára álljon.”

Az államtitkár leszögezte, az export- és beruházásvezérelt magyar gazdaság húzóerejét mára egyértelműen a járműgyártás és az akkumulátorgyártás jelenti, ami a júliusi adatokból is egyértelműen visszatükröződik: ez a két ágazat járult hozzá a legnagyobb mértékben az ipar teljesítményének növeléséhez. Az ipari teljesítmény alakulására a fogyasztás csökkenése is hatással van, ezért a kormány továbbra is a munkahelyek és a családok megvédésére törekszik. A Baross Gábor Programokon túl ezt a célt szolgálják például a Széchenyi Kártya Program kamattámogatott hitelei is.

A számok mögötti részletes elemzés jövő szerdán lát napvilágot.