Csökken Spanyolország földgázimportja, ezért egyre inkább Oroszországra támaszkodik

2023.09.09. 09:30
Összességben csökkent Spanyolország földgázimportja, de ezen belül egyre nagyobb arányban támaszkodik a cseppfolyósított orosz földgáz behozatalára a madridi ökológiai minisztérium energiaügyi titkárságának pénteki jelentése szerint.

Spanyolország földgázigényét teljes egészében importból fedezi. Júliusban a földgázimport 28 százaléka származott orosz LNG-szállításokból, szemben az egy évvel korábbi 14,5 százalékkal – írja a Reuters.

Oroszország így a második legnagyobb földgázszállítóvá lépett elő Algéria után, ahonnan a Földközi-tengeren át fektetett csővezetéken érkezik a földgáz.

A Spanyolországba egyéb beszerzési forrásokból, Nigériából, Norvégiából, Katarból és az Egyesült Államokból érkező földgáz mennyisége csökkent júliusban. Az év első hét hónapjában a Spanyolországba irányuló orosz gázszállítások 70 százalékkal nőttek és 21 százalékát adták a teljes spanyol földgázimportnak.

Egy elemzés szerint cseppfolyósított földgázból az Európai Unió a január–júliusi periódusban 40 százalékkal többet importált Oroszországból az ukrajnai háború előtti helyzethez, 2021 azonos periódusához képest.

Az EU vezetékes földgázimportja azonban visszaesett a tavalyihoz képest részben az Északi Áramlat vezetékek felrobbantása, részben az Oroszországra kivetett nyugati szankciók miatt.

Pénteken Brüsszelben az EU soros elnökségét betöltő Spanyolország ökológiai átmenetért és a demográfiai kihívásért felelős minisztere, Teresa Ribera kijelentette, hogy rövid távon nem tervezik az orosz LNG-import betiltását, mivel egy ilyen lépés olyan árrobbanást idézne elő, amely megbénítaná az EU gazdaságát.