Súlyos félreértést oszlatott el a Lidl az olcsó külföldi húsokkal kapcsolatban

2023.09.13. 11:54
A Lidl nem tett vállalást a baromfi- és a sertéshúsok tekintetében, szögezte le a Magyarországon piacvezető kiskereskedelmi lánc, miután megjelentek olyan hírek, hogy a cég megszegte a magyar beszállítóknak tett ígéretét, amikor olcsó külföldi húst importált.

A vádak alapja egy 2021-es sajtóközlemény, amelyben a Lidl azt írta, hogy az állandó kínálatában szereplő baromfi- és sertés-frisshúsok 100 százaléka magyar beszállítóktól érkezik.

Sokan ezt úgy értelmezték, hogy a kiskereskedelmi lánc vállalást tett arra, hogy kizárólag magyar beszállítók termékeit kínálja majd baromfi- és sertés-frisshús kategóriában.

A Lidl a Világgazdaság kérdésére rámutatott arra, hogy a hivatkozott sajtóközleményben nem tett vállalást a baromfi- és a sertéshúsok tekintetében, csupán az üzlet állandó kínálatában szereplő termékek származási helyét tényszerűen kommunikálta.

Mint jelezték, annyi történt csupán, hogy egy adott pillanatban a Lidlnél teljes egészében magyar forrásból érkeztek sertés- és baromfi-frisshúsok. Hozzátették: ezen túlmenően azonban semmilyen ígéretet nem tettek a jövőre nézve, hogy ez így is maradna.

A hazai beszállítók nem mindig tudják lefedni a keresletet

„Más piaci szereplők esetében a külföldi (lengyel) baromfihúsok az állandó termékkínálatban már jó ideje megtalálhatóak, melyről az információk mind a beszállítók, mind az ágazat képviselői számára ismertek” – fogalmazott a VG-nek a Lidl.

A bolt több pontban magyarázta, miért szükséges behozni lengyel baromfihúst Magyarországra. Mint írták, az infláció letörésében és a magyar vásárlók támogatásában vívott harchoz az alacsony árak biztosításával tud hozzájárulni.

Megjegyezték továbbá, hogy egyes baromfitermékek esetében nincs elegendő rendelkezésre álló mennyiség a hazai beszállítóknál, amely lefedné a keresletet.

A Lidl végezetül felhívta a figyelmet arra, hogy a friss szárnyasok, a friss sertés- és a friss marhahúsok döntő többsége továbbra is magyar beszállítóktól érkezik az áruházakba.

Kiemelték: folyamatos tárgyalásban állnak a hazai partnereikkel, velük továbbra is azon dolgoznak, hogy minden termékből megfelelő mennyiségben, versenyképes áron magyar hús álljon rendelkezésre.

„Bízunk benne, hogy szállítóink többsége is elkötelezett a magyar családok irányába, és együtt tudunk továbbra is hozzájárulni a magyar gazdaság fejlődéséhez” – tették hozzá.