Az MVM elárulta, miért kell a kormány rezsivédelmi alapja

2023.09.14. 14:06
A földgáz beszerzési ára továbbra is jelentősen meghaladja az egyetemes szolgáltatói szegmensnek történő értékesítés egységárát, melyet a rezsivédelmi alapon keresztül kompenzálnak – derült ki az MVM Csoport legfrissebb jelentésből.

Az MVM Csoport közzétette az idei első félévére vonatkozó évközi konszolidált beszámolóját. Az európai és nemzetközi energiapiac kilengései ellenére a társaságcsoport sikeres félévet zárt, stabil gazdálkodás mellett biztosította az energiaellátását, és folytatta a hazai energiarendszer további modernizációját elősegítő beruházások megvalósítását – írják az értékelésükben.

Az MVM Csoport féléves árbevétele 340 milliárd forinttal 2770 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Ezt főként a tavalyi világpiaci helyzet áthúzódó hatása, valamint az EON Áramszolgáltató Kft. megvásárlásának köszönhető, hiszen az utóbbi kapcsán a tavalyi év második negyedéve után nőtt az MVM Csoport szolgáltatási portfóliója.

Jelentős beruházásokat végeztek

A közleményükben arra is emlékeztetnek, hogy a társaságcsoport az első félévben 209 milliárd forint adózott eredményt ért el, amely főként a külföldi versenypiaci szegmens eredményének köszönhető. „Az MVM Csoport regionális szerepének erősödését jelzi, hogy a féléves adózott eredmény csaknem harmada a külföldi leányvállalatok – kiemelten a cseh innogy Ceská republika a.s. – teljesítményéből adódott” – tették hozzá.

A csoport 121 milliárd forint összegű beruházást valósított meg az első félévben a villamosenergia-hálózat stabilitásának biztosítása érdekében,

elsődlegesen az átviteli- és elosztóhálózati infrastruktúra fejlesztéseihez, valamint a megújuló erőművi kapacitások bővítéséhez kapcsolódóan. Az MVM Csoport stabil gazdálkodása megfelelő hátteret biztosít a nemzeti és vállalati fenntarthatósági célok elérése érdekében végrehajtandó beruházásainak finanszírozásához, ezzel is elősegítve a nemzeti energiastratégiában lefektetett dekarbonizációs célok teljesülését – zárták értékelésüket.

Így jön képbe a rezsivédelmi alap

A jelentésükben arra is kitérnek, hogy a TTF-árak az idei év elején 80 euró/megawattórás szintről folyamatosan csökkentek a május végi 25 eurós szintig, amely elsősorban az enyhe tél, a fogyasztáscsökkentési intézkedések, a villamosenergia-szegmens relatíve alacsony földgázigényének és az európai tároló relatíve magas töltöttségi szintjének volt köszönhető. Illetve a földgáz-nagykereskedelmi tevékenység EBITDA-ja 23,3 milliárd forinttal magasabb a bázisidőszaki értéknél. Majd talán a legérdekesebb részt úgy összegzik:

a földgáz-kereskedelemből származó árbevétel 696,2 milliárd forinttal alacsonyabb az egységárak és a forgalom csökkenése mellett, melyből az egyetemes szolgáltatói szegmens 5,8 terawattóra csökkenést képvisel. A földgáz beszerzési ára továbbra is jelentősen meghaladja az egyetemes szolgáltatói szegmensnek történő értékesítés egységárát, mely a rezsivédelmi alapon keresztül kerül kompenzálásra. Döntően ennek hatására az egyéb működési bevételek 580,7 milliárd forinttal haladták meg a bázisidőszaki értéket.

Majd hozzáteszik, hogy a földgázbeszerzés költségei 25,9 milliárd forinttal csökkentek az alacsonyabb beszerzett mennyiség hatására. Az üzletágon belüli konszolidációs hatások változása 24,9 milliárd forinttal csökkent, döntően a tárolói saját földgáz átmeneti értékesítésének kisebb értéke következtében.