Szédületes támogatottsága van a napenergiának

2023.09.15. 21:28
A megújuló energiaforrások erőteljes társadalmi támogatottsága ellenére a fosszilis tüzelőanyag továbbra is túlsúlyban van az energiafogyasztásban – nyilatkozta Michael Sheldrick, a Global Citizen társalapítója. Világszinten elképesztő igény van a megújuló energiaforrásokra, ennek ellenére a fosszilis tüzelőanyagok energiafogyasztás 77 százalékát teszik ki.

Egy globális felmérés szerint a világ lakosságának több mint kétharmada támogatja a napenergiát, ötször nagyobb arányban, mint a fosszilis energiahordozókat – derült ki egy friss kutatásból, amit a Reuters ismertetett. A Glocalities által a Global Citizen és a The Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty Initiative jogvédő szervezetek készítették a felmérést, összesen 21 országban 21 000 embert kérdeztek meg az év első felében. Az országok között volt Ausztrália, Brazília, Kína, India, Olaszország, Mexikó, Törökország, Kína, Olaszország, Mexikó, Dél-Korea és az Egyesült Államok.

A felmérés szerint 68 százalékos támogatottsággal a napenergia volt a legnépszerűbb energiaforrás.

Ezt a szél- (54 százalék), a víz- (35 százalék) és az atomenergia (24 százalék) követte, és csak a válaszadók 14 százaléka mondta, hogy a fosszilis tüzelőanyagokat részesíti előnyben. A felmérése megerősítette más felmérések eredményeit, amelyek szerint a megújuló energiaforrások támogatottsága Európában és az Egyesült Államokban is kimagaslóan erős. Mint ismert, a legutóbbi Eurobarométer-kutatás szerint az európaiak 85 százaléka támogatja, hogy „tömegesen” fektessenek be a megújuló energiákba az országok.

Hatalmas az ellentmondás

A Pew Research Center tavalyi év elején végzett felmérése – amely még azelőtt készült, hogy kitört az orosz–ukrán konfliktus, és világszerte megugrottak volna az energiaárak –, azt mutatta, hogy az amerikai felnőttek 69 százaléka részesíti előnyben az alternatív energiaforrásokat, szemben a két évvel korábbi 79 százalékkal. A Glocalities felmérése szerint az Egyesült Államokban szintén a napenergia volt a legkedveltebb energiaforrás 58 százalékkal, míg a fosszilis tüzelőanyagokat 24 százalék támogatta.

„A fosszilis tüzelőanyagok azonban 2022-ben még mindig a globális energiafogyasztás 77 százalékát teszik ki” – mondta Michael Sheldrick, a Global Citizen társalapítója és kormányzati ügyekért felelős vezetője, majd hozzátette:

Ez a helyzet rávilágít egy aggasztó paradoxonra: a megújuló energiaforrások erőteljes támogatottsága ellenére a fosszilis tüzelőanyag továbbra is túlsúlyban vannak.

A globális energiakereslet 1 százalékkal nőtt tavaly, és a megújuló energiaforrások rekordméretű növekedése nem változtatott a fosszilis tüzelőanyagok dominanciáján. A szakértők szerint a világnak 2030-ig mintegy 43 százalékkal kell csökkentenie az üvegházhatású gázok kibocsátását a 2019-es szinthez képest ahhoz, hogy remény legyen a Párizsi Megállapodásban foglalt nemzetközi cél elérésére.

Elképesztő, ami a napelemekkel történik

Az Energiaügyi Minisztérium pénteken Facebook-bejegyzésében arról tájékoztatott, hogy nyár végéig több napelemes kapacitás létesült Magyarországon idén, mint korábban bármelyik teljes évben. A MAVIR legfrissebb adatösszesítése szerint:

  1. ipari naperőművekben 3124 megawattnyi,
  2. háztartási méretű napelemes rendszerekben pedig 2080 megawattnyi beépített teljesítmény csatlakozott a hazai villamosenergia-hálózatra 2023 szeptember elejéig.

A posztjukban arra is kitérnek, hogy az 50 kilowatt alatti rendszerekből a korábban 2030-ra várt 200 ezres darabszámhoz képest már most több mint 231 ezer üzemel hazánkban. Az 50 kilowatt feletti fotovoltaikus létesítmények a villamosenergia-rendszer összes beépített teljesítményének közel 30 százalékát adják.

AZ ÖSSZES NAPERŐMŰVI KAPACITÁS MEGHALADJA AZ 5200 MEGAWATTOT.

Az idei bővülés (1187 MW) több mint 100 megawattal múlja felül a tavalyi rekordévben tizenkét hónap alatt elért gyarapodást. „Az Energiaügyi Minisztérium elsősorban az atomenergia és a napenergia kettősére támaszkodva erősíti a hazai önellátási képességeket, Magyarország energiafüggetlenségét” – tették hozzá bejegyzésükben, amelyet úgy zárnak, hogy a korábban a következő évtized elejére megcélzott 6000 megawatt fotovoltaikus teljesítmény akár már jövőre termelésbe állhat hazánkban.