Rémisztő hírt kaptak Matolcsy Györgyék az emberek készpénzfelvételéről

2023.09.18. 14:51 Módosítva: 2023.09.18. 15:05
A készpénzfelvételekhez kapcsolódó átverések az idei második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest értékben és darabszámban is duplázódtak – írja az azénpénzem.hu.

A lap úgy összegezte, hogy ezzel együtt továbbra is inkább az adathalászathoz, adatlopáshoz kapcsolódó visszaélés a jellemző. Kiemelték:

az egy évvel korábbinál 285 millió forinttal nagyobb lett a kár, ami szinte kizárólag a magánszemélyekre hárult.

Hangsúlyozzák, a készpénzfelvétel kényes művelet, célszerű gondossággal és körültekintéssel végezni. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) frissen közzétett közleményéből kiderült, hogy az idei második negyedévben a készpénzfelvételekhez kapcsolódó visszaélések előfordulása a tavalyi második negyedévéhez képest darabszámban és értékben is több mint megkétszereződött.

Ez a bankoknak alig fáj

A károk jelentős része a kártyabirtokosokra hárul. A számokat részletesebben megnézve, a jegybanki megfogalmazás kifejezetten enyhének tűnik: az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest mintegy 285 millió volt a kárösszeg növekménye, amiből közel 280 milliót a lakosságra terheltek.

A bankok bő egymillióval kevesebb mínuszt könyveltek el, a különbözet pedig a kereskedők zsebéből röppent ki.

A lap emlékeztetett, egészen 2020-ig a károk többségét a bankok voltak kénytelenek lenyelni. Ez az arány azután fokozatosan csökkent, az idei évre pedig szabályosan bezuhant. Az első negyedévben a magánszemélyekre a visszaélések miatti veszteség nem egészen 52 százalékát, a második negyedévben viszont már majdnem 58 százalékát terhelték. Ez megközelítette az 537 millió forintot.