Újabb magyar regionális multi születik

2023.09.20. 12:00
Lengyelországban is megjelenik a Magyarországról indult Netrisk-csoport, s ezzel már 80 millió ügyfél hasonlíthatja össze pénzügyi, biztosítási, de egyéb szolgáltatók ajánlatait is a csoporthoz tartozó összehasonlító portálokon.

Lengyelországban is megjelenik a Magyarországon piacvezető online biztosítási alkuszcéget működtető Netrisk-csoport, s így

immár 6 ország közel 80 millió állampolgára és cégei számára nyújt a biztosításokon is túlmutató összehasonlító szolgáltatást a pénzügyi termékek világában

– értesült az Index. A Magyarországról indult s az elmúlt években a régió több országában a hazaihoz hasonló, döntően pénzügyi összehasonlító portálokat megvásárló Netrisk-csoport a közvetlen akvizíció helyett ezúttal fúzióval terjeszkedik, összevonja a meglévő részesedéseit a Bauer Media Group online összehasonlító üzletágával. A német vállalat kisebbségi részesedést szerez a Netrisk-csoportban, cserébe a társaság működteti majd a német holdingvállalathoz eddig tartozó rankomat.pl (Lengyelország), az epojisteni.cz és a srovnejto.cz (Csehország), valamint a superpoistenie.sk (Szlovákia) portálokat.

A több mint 140 éve, családi cégként működő Bauer-csoport 13 országban van jelen, 2,2 milliárd eurós éves árbevételt realizál az Európa-szerte kiadott több mint 400 magazinjával és száznál több digitális termékkel, s piacvezető Európában a kereskedelmi rádióműsor-szolgáltatásban is, több mint 100 állomást működtetve.

Régiós terjeszkedés

A hazánkban már 3 évtizedes múltra visszatekintő netrisk.hu 2010 után került 23 millió euróért az alapítóktól Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb magántőke-társaságának, a lengyel székhelyű Enterprise Investors többségi tulajdonába. A befektetőtársaság a kockázati tőkepiacon megszokott időtáv, 6 év után keresett új befektetőt maga helyett, s a hírek szerint 56,5 millió dollárért adta tovább befektetését a szintén a Varsói Értéktőzsdén jegyzett MCI Capital Group magántőke-befektetési társaság MCI.EuroVentures alapjának, míg az AMC Capital kisebbségi tulajdonos lett.

A cég ma már önálló telekommunikációs összehasonlító portált és asszisztenciaszolgáltatást is nyújt. A Netrisk nemzetközi terjeszkedése ugyanakkor már egy harmadik tulajdonos, a bostoni székhelyű TA Associates globális növekedési magántőke-társaság megjelenésével indult meg. Az amerikai befektető 2020 januárjában 75 százalékos részesedést szerzett a cégben, az MCI 23,7 százalékos tulajdonnal bírt, míg a cég menedzsmentje 1,3 százalékos részesedést tartott meg.

Innentől kezdve a Netrisk-csoport ütemesen jelentette be az új és új cégvásárlásokat. Az első lépés 2020 májusában a cseh és szlovák online közvetítői piacon is meghatározó pozíciót betöltő Klikpojisteni megvásárlása volt, amit 2021 áprilisában a cseh piacon 3. porovnej24.cz és a Szlovákiában 2. helyen álló netfinancie.sk összehasonlító portál megvásárlása követett. Ezzel a két országban már több mint 1,1 millió biztosítási szerződést kezelt a cég, s további 160 ezer biztosítást a porovnej24.cz rendszerét használó további közvetítők hoztak a rendszerbe.

A társaság 2021 szeptemberében a litván piacra is belépett, megvásárolva a az ottani piacvezető edrauda.lt online biztosítás-összehasonlító portált. Az eddigi akvizíciók sorát 2021. decemberében zárta a Netrisk-csoport, amikor megvásárolta Ausztria piacvezető független ár-összehasonlító portálját, a durchblicker.at-t, amely 28 féle ár-összehasonlítási lehetőséget biztosít felhasználóinak, túllépve a pénzügyeken (biztosítások, kölcsönök, megtakarítások) a telekommunikációs és közműszolgáltatásokig.

Max Cancre, a TA igazgatója szerint a Netrisk az elmúlt években két számjegyű organikus növekedést produkált, emellett hat felvásárlást bonyolított le, ami lehetővé tette, hogy a csoport jelentősen kiterjessze földrajzi és termékpalettáját.

Nagy lépés a lengyel piac

A mostani akvizícióval egy hatalmas, 40 milliós piacon, Lengyelországban is megjelenik a Netrisk-csoport, ráadásul a megoldás kisebb befektetést és komolyabb hasznot hozhat. A megállapodás szerint ugyanis a TA Associates („TA”), a Netrisk jelenlegi többségi befektetője, megtartja ellenőrző többséggel rendelkező tulajdonosi pozícióját az egyesült vállalkozásban, s megmarad – de természetesen arányaiban csökken – az MCI Capital kisebbségi részesedése is.

A menedzsment birtokában lévő részvények is megmaradnak a dolgozói érdekeltség további fenntartására.

Az akvizíció ékköve egészen bizonyosan a 2008-ban alapított, 2015 óta a Bauer Media Group részeként működő rankomat.pl. A vezető lengyel online összehasonlító biztosítási platform több mint 1 millió eladott biztosítással rendelkezik.

A Bauer online összehasonlító platformja a régión kívül még komoly pozíciókkal rendelkezik a Baltikumban, ahol a vezető fintechszolgáltató, a Zmarta van a birtokában, s emellett Spanyolországban működteti az acierto.com portált. Őket megtartja a Bauer, a megállapodás most csak a régiós érdekeltségek közötti együttműködésről született, Spanyolországban, Svédországban, Norvégiában és Finnországban fenntartja a cég a külön márkáit.

A mostani összevonás egy olyan meghatározó méretű online összehasonlító szereplőt hoz létre Európában, mely további időt és pénzt takarít meg a közép- és kelet-európai régióban élő fogyasztóknak, emellett pedig méreteiben megfelelő választ tud adni a piac változásaira, az ezen a területen is megjelenő bigtechcégek által működtetett piacterek egyre komolyabb kihívást jelentő terjeszkedésére a pénzügyi termékek irányába.

Bevezetett márkák a kihívásokkal szemben

A kihívásokkal a magyar leánycégnél is tisztában vannak. Ugyanakkor Besnyő Márton, az idén 70 millió oldalletöltéssel és 10 millió feletti díjkalkulációval számoló netrisk.hu vezérigazgatója az Indexnek arról beszélt, hogy a technológia fejlődésével valóban sokkal kisebb költséggel be lehet szállni így az összehasonlító piacba, ám a brandismertséget nem lehet túl gyorsan ledolgozni ezen az alapvetően bizalomra épülő piacon. Ennek

kapcsán komoly előny, hogy a Netrisk-Csoport a meglévő piacokon mindenhol top 1-2 szereplőnek számít majd.

Ennek ellenére kell a folyamatos megújulás, amelyet az is garantálhat, hogy a Netrisk-leányoknál már meglévő, felkészült szakembergárda olyan vezetőkkel egészül ki, mint a Bauer által idén januárban a keresőoptimalizáló leányvállalatok élére kinevezett Nicolas Eich, aki korábban a Meileurtaux-nál, Franciaország vezető online összehasonlító portáljának igazgatósági tagja és az Edenred vezérigazgatója is volt.

Megújul a honlap

Robert Sokolowski, a Netrisk-csoport vezérigazgatója szerint az erőik egyesítésével bővítik piacukat, és felgyorsítják a növekedésüket. Az összevonás olyan kereskedelmi és technológiai képességek fejlesztését teszi lehetővé, amelyek még több értéket teremtenek majd az ügyfelek számára. Ebből is jól látszik, hogy a cél most egyértelműen a bevételek és a piaci pozíciók növelése, a külön-külön bevezetett portálok összevonása épp ezért nincs napirenden az Index információi szerint. A cégek jelenleg saját fejlesztési pályán vannak, ennek keretében például

hamarosan megújul majd a Netrisk.hu arculata, felhasználó- és mobilbarátibb külsőt kap.

Folyamatban van a kalkulátorok funkcióinak átgondolása is, a fogyasztók pedig kedvezően fogadták a nyáron debütált szolgáltatásértékeléseket, amelyeknél valós ügyféltapasztalatok és osztályzatok segítik a biztosítást keresőket a legoptimálisabb termék kiválasztásában. Az utasbiztosításoknál elérhető értékelés bevezetését követően például havi közel 50 ezer utasbiztosítást értékesített a Netrisk.