Kiderült, mikor és mekkora nyugdíjemelés érkezhet

2023.09.24. 09:46
Az átlagnyugdíjak 216 ezer forintra emelkedhetnek, az egyszeri kiegészítés összege pedig mintegy 80 ezer forint lehet – mondta Farkas András nyugdíjszakértő, aki szerint komoly feladat lesz összekaparni a fedezetét a nyugdíjemelésnek, de ezt előírja a törvény.

Feltétlenül szükség van kiegészítő nyugdíjemelésre novemberben – mondta az InfoRádióban Farkas András nyugdíjszakértő. Szerinte a pontos mértékét szeptember végén dönti el a kormányzat, és október elején jelenik meg az erről szóló kormányrendelet. Így a novemberi nyugdíjak már emelt összegben érkezhetnek. A szakértő azt is hozzátette:

Mivel ez január elsejétől visszamenőleges kiegészítő korrekció lesz, ezért egyösszegű emelési különbözetet is kézhez kapnak a jogosultak.

A nyugdíjszakértő emlékezetetett arra, minden számítás arra mutat, hogy az infláció idén 15 százaléknál magasabb lesz. A nyugdíjasokat érintő infláció pedig még magasabb: a KSH eddigi számai is azt mutatják – az első nyolc hónap alapján –, hogy az általános infláció átlaga 21,98 százalékos, a nyugdíjasinfláció 23,28 százalékos. A KSH adatai és a kormány becslése alapján 3,6 százalékos nyugdíjemelésre számít idén a nyugdíjszakértő. Az átlagnyugdíjak ezzel 216 ezer forintra emelkedhetnek,

az egyszeri kiegészítés összege pedig mintegy 80 ezer forint lehet.

„A nyugdíjtörvény szerint a magasabb mértékű inflációhoz kell igazítani a nyugdíjemelést, ha a nyugdíjasinfláció magasabb, mint az általános, akkor a nyugdíjasinflációhoz kell viszonyítani, és ha az tényleg 19,1 százalék körül alakul, akkor 3,6 százalékos emelésre lesz szükség" – mondta a NyugdíjGuru alapítója, aki kitért arra is, hogy még a korrekcióval sem feltétlenül marad meg a nyugdíjak vásárlóereje.

Ez csak akkor lenne lehetséges, ha lenne egy kiegészítő intézkedés, hogy utólag is meg kell nézni, a tényleges infláció hogy alakult, és ha az magasabb lenne, mint amennyivel emelkedtek a nyugdíjak, akkor azzal is ki kéne egészíteni a következő évben, de erről egyelőre nincs szó.

A szakértő szerint komoly feladat lesz összekaparni a fedezetét a nyugdíjemelésnek, de ezt előírja a törvény, végre is kell hajtani. A kiegészítő nyugdíjemelés költsége elérheti akár a 200 milliárd forintot is.

Garantált az inflációkövető nyugdíjemelés

A kormány számára kiemelt fontosságú a gondoskodás a nyugdíjasokról, az idősek biztonságáról – hangsúlyozta a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos a Facebook-oldalára feltöltött videós bejegyzésben vasárnap.

Nyitrai Zsolt úgy fogalmazott: a kormány mindig kiáll a nyugdíjasok érdekeiért, háborús időkben is megvédi a nyugdíjakat, garantálja az inflációkövető nyugdíjemelést és sikerült visszaépítenie a 13. havi nyugdíjat is, amit a baloldal vett el az idős emberektől.

A kormány számára ugyanilyen fontos az is, hogy gondoskodjon a nyugdíjasok biztonságáról, ezért indították el az Európában egyedülálló Gondosóra programot, amely egy ingyenesen igényelhető és havidíjmentes szolgáltatás, amit minden 65 év feletti kérhet, aki szeretné, hogy a nap 24 órájában biztonságban legyen – tette hozzá.