Újabb sejtelmes jóslat érkezett: búcsút inthetünk a benzinnek

PAP 9701
2023.09.24. 13:17
Az olajkorszak még ebben az évtizedben véget érhet, az ágazat fordulópont előtt állhat – derült ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb elemzéséből.

Az IEA a napokban annak adott hangot, hogy a küszöbön lehet egy fontos mérföldkő: a vártnál korábban, még ebben az évtizedben tetőzhet az olaj és a gáz iránti kereslet – írja a novekedes.hu. Tehát lassan elérjük azt a pontot, amely után az olajból és a gázból kevesebbet fogyaszt majd a világ. Így az olajkorszak, amelyben eddig éltünk, lecseng.

Az okok között az elektromos járművek terjedését jelölték meg.

A szervezet vezetője kiemelte, hogy Kínában is robbanásszerűen terjed a technológia. Illetve ezt a jelenséget magyarázza a tiszta energia térnyerése és a globális kormányzati politika, amely egyre több helyen fordul a „zöldítés felé”.

Ám az IEA jóslatát az energiaiparban több nagy szereplő is komoly kritikákkal fogadta. Darren Woods, az Exxon vezérigazgatója szerint a mai energiarendszert nehéz lesz felváltani, mivel az olaj és a gáz széles körben elérhető, és az átállás időbe telik.

Pletser Tamás, az Erste csoport regionális olaj- és gázipari elemzője szerint a gázkereslet valószínűleg később tetőzik majd, mint az olajkereslet. Talán a 2030-as, vagy esetleg a 2040-es években. Az olajnál előfordulhat, hogy még ebben az évtizedben sor kerül a fordulópontra, de a szakember szerint ezt sok tényező hátráltathatja. Szerinte sokkal fontosabb, hogy legyen megfizethető energia.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)