Korábban is mondták már: az élet, ahogy mi ismerjük, véget ért

2023.09.25. 16:54
Ostobaság nem kihasználni az atomenergiát – mondta Paul Romer, a Világbank volt vezető közgazdásza a Mandinernek adott interjúban. A világhírű szakembert a világgazdaság aktuális kérdéseiről, az atomenergia szerepéről és a kriptovaluták jövőjéről is kérdezték.

Paul Romer szerint az atomenergia kihasználása elengedhetetlen, amennyiben a megújuló energiaforrások terén nem érünk el jelentős előrelépést. A Nobel-emlékdíjas amerikai közgazdász, aki egyben a Boston College professzora és a Világbank korábbi vezető közgazdásza az MCC meghívására érkezett Budapestre.

A közgazdász főbb meglátásai a következők voltak:

  • Paul Romer szerint az atomenergia kihasználása elengedhetetlen, különösen ha a megújuló energiaforrások fejlesztése nem halad előre a várt ütemben. „Ostobaság volt nem kihasználni az atomenergiát” – fogalmazott.
  • A közgazdász úgy véli, hogy a kriptovaluták társadalmilag nem produktívak, és a legjobb lenne, ha azokat felszámolnák.
  • Romer kritikus a nagy nyelvi modellekkel, például a ChatGPT-vel szemben, mivel úgy véli, hogy ezek pusztán „meggyőző hazudozók".
  • A közgazdász szerint az Egyesült Államok államadóssága fenntartható, de a politikai instabilitás és a működésképtelen kormányzati intézmények kockázatot jelentenek.
  • Kína gazdasági növekedése lassul, de Romer szerint nem valószínű, hogy összeomlás következik be, mivel a kormány közbelépésével megakadályozható a pénzügyi pánik.
  • A közgazdász úgy véli, hogy a nettó-zéró kibocsátásra vonatkozó politikák megvalósíthatók anélkül, hogy a gazdaság térdre rogyna, és az átállás nem jelent majd látványos életszínvonal-csökkenést.
  • Az előző érvelést egy példával is alátámasztotta a professzor: az 1980-as években kiderült, hogy a klór-fluor-szénhidrogének károsítják az ózonréteget, ami védi a Földet az ultraibolya-sugárzástól. Bár a vegyületek tiltását követően a gyártó cégek úgy vélekedtek, hogy a mindennapi életünk alapvetően megváltozik, végül új megoldásokat találtak, például más hűtőgázokat és a stift dezodorokat. Ez a történet arra utal, hogy a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos kihívásokra is találhatunk alternatív megoldásokat.

Korábban bemutattuk, hogy Paks II. Közép-Európa egyik legnagyobb volumenű beruházása, a Roszatom első európai projektje. 

AZ 5-ÖS ÉS A 6-oS BLOKK, AMELYEK ÉPÍTÉSE MEGKEZDŐDÖTT, A TERVEK SZERINT A KÖVETKEZŐ ÉVTIZED ELEJÉN MÁR ÁRAMOT FOG TERMELNI. 

Alekszandr Tupicin, az Atomsztrojexport munkatársa, az építési projekt igazgatója vitte körbe az Index munkatársát az építési helyszíneken, részletesen ecsetelve a terveket.