Összedőlt a Lego álma, nem tudták csökkenteni a környezetszennyezést

2023.09.25. 21:07
A játékóriás elvetette azt a tervét, hogy építőkockáit újrahasznosított palackokból készítse, amivel csökkenthető lett volna a szén-dioxid-kibocsátásuk.

A vállalat még 2021-ben közölte: két éven belül olyan kockákat kíván gyártani, amelyek nem tartalmaznak nyersolajat. Abban az évben az Index is interjút készített a Lego Csoport fenntarthatóságért felelős alelnökével, Tim Brooksszal a vállalat céljairól.

A Lego körülbelül 4400 féle különböző játékdarabot gyárt. Ezek közül sok jelenleg akrilnitril-butadién-sztirol (ABS) felhasználásával készül, amely nyersolajból előállított műanyag. A lépés – amelyről először a Financial Times számolt be – negatívnak tekinthető a Legónak a zöld szempontok javítására tett erőfeszítései után – írja a BBC

Sok más vállalathoz hasonlóan a Lego is vizsgálja a műanyagot helyettesítő alternatív anyagokat, mivel a fenntarthatóság egyre fontosabbá válik a vásárlók számára.

AZ EGYIK KIHÍVÁS AZ VOLT, HOGY OLYAN ANYAGOT TALÁLJANAK, AMELY ELÉG TARTÓS AHHOZ, HOGY GENERÁCIÓKON ÁT KITARTSON.

A Lego 2021-ben közölte, hogy kifejlesztette a polietilén-tereftalát- (PET-) palackokból készült építőkockák prototípusát, néhány más vegyi anyag hozzáadásával. Abban a reményben, hogy ez az anyag alternatívát kínálhat az ABS-alapú építőkockák helyett.

A Lego azonban most felfedte, hogy a több mint kétéves tesztelés után kiderült: az újrahasznosított PET használata nem csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

Ennek oka az volt, hogy a gyártási folyamat során további lépésekre volt szükség, ami azt jelentette, hogy több energiát kellett felhasználni.

Ezért a vállalat úgy döntött, nem folytatja a játékok gyártását ebből az anyagból, de folyamatosan tesztelnek és fejlesztenek, hogy kiválthassák a jelenlegi műanyagot. Mint megjegyezték: a vállalat  „teljes mértékben elkötelezett” a fenntartható anyagokból készült építőkockák előállítása mellett.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.