Itt vannak a hivatalos számok a bérekről, az infláció mindent felfal

infláció5
2023.09.25. 08:31
Idén júliusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 559 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 385 600 forint volt. A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest – tájékoztatott erről a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Júliusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 559 100 forint volt, 15,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 526 800 forintra becsülhető, 15,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – írta a KSH.

Az infláció kíméletlen ütése

A rendszeres bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 529 000, a költségvetésben 516 800, a nonprofit szektorban 532 700 forintot tett ki, 16,1, 14,7, illetve 12,5 százalékkal emelkedett egy év alatt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 371 800, a kedvezményeket figyelembe véve 385 600 forintot ért el, 15,2, illetve 15,1 százalékkal magasabb volt, mint 2022 júliusában. 

A reálkereset 2,0 százalékkal csökkent a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 17,6 százalékos növekedése mellett. 

Fontos kiemelni, a reálbérek immár tizenegyedik hónapja csökkentek:

  1. szeptemberben 1,9 százalékkal,
  2. októberben 2,2,
  3. novemberben 4,7,
  4. decemberben 5,1,
  5. januárban 7,6,
  6. februárban 19,6 (fegyverpénz nélkül 7,8),
  7. márciusban 6,9,
  8. áprilisban szintén 6,9,
  9. májusban 3,0,
  10. míg júniusban 3,4 százalékkal estek vissza.

A bruttó mediánkereset 450 000 forint volt, 16,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 311 400 forintot ért el, 15,9 százalékkal felülmúlta az előző év azonos időszakit – összegezte a KSH.

Nem túl rózsás az idei év 

Idén január és július között a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 557 100 forint volt. A nettó átlagkereset 370 500, a kedvezményeket figyelembe véve 384 000 forintot ért el. 

A nettó átlagkereset 13,9, míg a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 13,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az átlagkereset változását befolyásolta a tavaly februárban a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett, hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatás, a fegyverpénz.

Ennek hatását kiszűrve a bruttó átlagkereset és a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset növekedése egyaránt 2,2 százalékponttal lenne magasabb.

Szintén az idei évben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél 574 700 forint volt. 

Ebben a szegmensben a nettó átlagkereset 382 200, a kedvezményeket figyelembe véve 395 700 forintot ért el. A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset, valamint a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset egyaránt 13,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – fegyverpénz nélkül a növekedése 2,5 százalékponttal lenne magasabb.

Nem állhat helyre gyorsan a fogyasztás

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője az adatokat úgy értékelte, Magyarországon júliusban is dinamikus maradt a bérkiáramlás. Ám a bruttó átlagkereset éves bázison mért 15,2 százalékos növekedése úgy az előző hónapok mértékétől, mind pedig a piaci várakozástól elmaradt. „A rendszeres keresetek júliusban 15,6 százalékkal alakultak magasabban az egy évvel korábbi értéküknél, vagyis a teljes (bónusszal és egyszeri kifizetéssel bővített) keresetek növekedését is meghaladó emelkedést látunk. Emellett a rendszeres kifizetések növekedési dinamikája felülmúlta az előző havi értéket is” – írta, majd aláhúzta:

Úgy tűnik, inkább az alacsonyabb keresetűek – a rosszabb jövedelmi lehetőséggel kecsegtető ágazatok – esetében körvonalazódik ez a fajta bónuszból rendszeres fizetésre történő konvertálás.

Ezt a képet erősíti, hogy a vállalati szektorban az átlagkereset növekedési ütemét érdemben felülmúlta a medián kereset változása. Ám mindkét mutatóban a bérnövekedési ütem fékeződését láthatjuk, miközben az állami szféra esetében a bérnövekedés gyorsulása látható. A szektorok között megjelenő különbség szintén arra utalhat, hogy a vállalati szférában a bónuszfizetések gyengülnek, a közszférában júliusban kerülhetett sor némi egyszeri juttatás kifizetésére. Az elemző kiemelte:

bár az infláció tovább lassult júliusban, az átlagbér növekedési ütemének lassulása miatt a reálbérek továbbra is csökkentek.

„Habár nagy valószínűséggel a nyár végére, de legkésőbb szeptemberre visszatér a reálbér-növekedés, mindenkit óva intenénk attól, hogy erre alapozva a fogyasztás gyors helyreállására számítson. A lakosság jelentős része az elmúlt másfél évben felélte a megtakarításai nagy részét. Emellett az infláció továbbra is a kívánatosnál jóval magasabb és a lakossági bizalmi index is egy évtizedes mélyponton van” – összegezte az ING vezető elemzője.

A kormány célja változatlan

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium emlékeztetett arra, hogy KSH adatai szerint júliusában 559 100 forintra emelkedett a bruttó átlagkereset, így egy év alatt 74 ezer forinttal, azaz 15,2 százalékkal nőtt az átlagbér. „Ezzel a dollárbaloldal kormányzásához képest már több mint 356 ezer forinttal magasabbak az átlagos fizetések, a minimálbér, a garantált bérminimum és az átlagbér is gyakorlatilag megháromszorozódott” – írták közleményükben, majd azt is hozzátették, hogy júliusban a reálbérek mindössze 2 százalékkal csökkentek annak köszönhetően, hogy a kormány szankciós infláció elleni küzdelme egyre látványosabban érhető tetten az adatokban: „az olyan célzott intézkedések, mint például a kötelező akciózás vagy az online árfigyelő rendszer először letörték és jelentősen csökkentették a szankciós inflációt”.

Hangsúlyozták, a kormány célja változatlan, év végére egy számjegyűre fogja csökkenteni a háború és az elhibázott szankciók miatti inflációt, ennek érdekében fellép az árspekuláns multik indokolatlan áremeléseivel és trükközésével szemben is. Szerintük a reálkeresetek alakulása a tavalyi év szeptembere óta a legkedvezőbb eredményét érte el. Az infláció csökkentésének köszönhetően egyre közelebb kerül a reálkereseti fordulat, így a reálbérek csökkenése augusztus–szeptemberben megállhat, majd újraindulhat a fizetések vásárlóerejének növekedése, mint ahogy az az elmúlt években már megszokottá vált. „Mindez hozzájárulhat a fogyasztás, valamint ezáltal a gazdasági növekedés helyreállításához is” – zárták közleményüket.

(Borítókép: Index)