Az iparági belviszály sem tudja letéríteni a készházakat az ideális ívről

DJI 0548
2023.09.26. 06:56
Elengedhetetlen a lakosság informálása a készházak jelentette előnyökről – mondta Indexnek adott interjújában az Európai Készházszövetség elnöke. Georg Lange szerint a készházak nemcsak hogy felveszik a versenyt a hagyományos épületekkel, minőségben verik azokat, ráadásul gyorsabban felépülnek, költséghatékonyabbak.

Az építésgazdaság minden szereplője számára sulykolni kell a favázas készházak jelentette előnyöket. Gyors, precíz, energiahatékonyabb, a költségek pedig fixek, ám ezen kívül további számos előnnyel jár együtt a házgyárból rendelt otthon – hangsúlyozta az Indexnek az Európai Készházszövetség elnöke. Georg Langével egy, az ÉVOSZ-on (Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége) belül működő MAKÉSZ (Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás Vállalatok Szövetsége) által szervezett, faépítészet jövőjét taglaló konferencián beszélgettünk, amiről korábban szintén beszámoltunk.

Olcsóbb, gyorsabb, fenntartható

„A faépítészet népszerűsége folyamatosan növekszik, de nagyon sok edukációs munka vár még az iparágra, hiszen sokan nincsenek tisztában a faházak előnyeivel, alkalmazási lehetőségeivel” – mondta az európai elnök.

Nemcsak családi, de társasházak, négyemeletes aktív (pluszenergiás) irodaházak, valamint óvodák, iskolák is készülnek készházgyártó üzemekben. A gyors és milliméterpontos kivitelezésnek, illetve a fokozott energiahatékonyságnak köszönhetően egyre több régi, energiapazarló társasház energetikai felújításánál is sikerrel alkalmazzák a nagy paneles favázas, fenntartható technológiát – mutatott rá Lange.

További előny, hogy a megvalósításhoz nem szükséges öt–hat szakág kivitelezői gárdája, hiszen a technológia nagyfokú üzemi előregyártást tesz lehetővé, a helyszínen már szinte csak a befejező munkálatokat kell elvégezni. Továbbá nem elhanyagolható, hogy a készházas technológiának köszönhetően az utolsó kötőelemig pontosan előre kalkulálható, hogy mennyi és milyen anyagok kerülnek beépítésre az adott épületbe, azaz egy épülettérkép is készül. Pozitívum még, hogy egy favázas készház esetében könnyebb a hűtés-fűtés rendszer integrálása, valamennyi épület földrengésbiztos, ráadásul újrahasznosíthatók, szemben a hagyományos házakkal.

Szintén kulcstényező a fenntarthatóság. Az építőipar – amellett, hogy az egyik legtöbb embert foglalkoztató, illetve a gazdasági teljesítményhez egyik leginkább hozzájáruló szegmens – az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág. Ezért gyökeres változásra van szükség az Európai Unió klímasemlegességi céljainak 2050-ig történő eléréséhez (Green Deal). Az építőiparnak ehhez drasztikusan csökkenteni kell a mumusnak számító szén-dioxid-kibocsátást – az egyezmény 2030-ig 40 százalékos kibocsátáscsökkenést vár, 2050-ig pedig – minden más iparághoz hasonlóan –, az építőiparnak is karbonsemlegessé kell válnia. Az ehhez vezető egyik út lehet a faépítészet – világított rá Lange.

Felülkerekednek a készházak

Mindezekből kiindulva adja magát a kérdés, hogyha ennyivel nagyobb előnyökkel járnak a készházak, miért nem szorítják ki hagyományos társaikat? Lange egyértelműen az edukáció hiányát hozta fel okként, vagyis, hogy a lakosság gondolkodásában még eresztett gyökeret az a szemlélet, hogy egy favázas készház mennyivel előnyösebb, mint egy téglaépítésű. Éppen ezért osztja Koji Lászlónak, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) elnökének azon gondolatmenetét, miszerint a készházszegmens számára erőteljes marketingkommunikációra van szükség a vitathatatlan előnyök minél szélesebb körben való megismertetéséhez.

Az európai elnök ráadásul ennél is továbbment. Szerinte

a készházak nemcsak felveszik a minőségbeli versenyt a konvencionális házakkal szemben, hanem egyenesen felülkerekednek hagyományos társaikon, ráadásul költséghatékonyabbak is.

„A készházak külön kategóriát képviselnek” – mondta Lange, aki szerint óriási feladat a szövetség számára a döntéshozók erről való meggyőzése.

Ellentét iparágon belül

Georg Lange az Index kérdésére azt is elmondta: tapintható némi feszültség a feltörekvőben lévő készházasok, illetve a hagyományos építkezésben érdekelt szereplők között, ami szerinte nem meglepő. Német példán keresztül rámutatott: húsz évvel ezelőtt még egyértelműen a téglaépítés volt előtérben, a faépítészet azonban szépen fokozatosan felzárkózott, ami értelemszerűen érdekellentétet gerjesztett. A téglaépítésben érdekeltek körében rossz szájízt okoz, hogy a német kormány a faépítészetet preferálja – mondta.

Egy készház esetében az ingatlanfejlesztők, az értékbecslők, a biztosítók, valamint a bankok már az elejétől fogva tisztában vannak azzal, hogy milyen anyagok kerültek beépítésre, ezáltal könnyebb meghatározni az épület minőségét, értékét. „Hasonlóan, ahogy a gyári szervizben hordott autó esetében, a készházaknál is előállítható egy szervizkönyv, amely minden, az épülettel kapcsolatos fontos paramétert tartalmaz” – fogalmazott Lange.

Jelenleg még nincs egy, az európai országokra nézve egységes készházstandard, kidolgozása azonban már zajlik, várhatóan még idén napvilágot lát.

Emellett, annak érdekében, hogy az építőipari szereplők és a lakosság is jobban elmélyedhessen a készházépítés rejtelmeiben, az EFV egy, a technológia előnyeit és lehetőségeit összefoglaló memorandumot adott ki – tette hozzá a szövetség elnöke, aki szerint Európa rendelkezik elég fával ahhoz, hogy a favázas készházak tömeggyártása kivitelezhető legyen, ráadásul a gyártástechnológia fejlődésével egyre kevesebb alapanyag felhasználására van szükség.

Korábban az Index írt arról, hogy a készházak a magyarországi lakhatási válság leküzdése elleni harcban is fegyvert ragadhatnak.

(Borítókép: KP Sales House)