Ha a skandinávoknak ez kell, mi sem járhatunk vele rosszul

Moduláris1 6
2023.07.07. 17:37
Nyugaton jól futnak, a skandinávoknál hasítanak, de Magyarországon is felfelé ívelő pályán mozognak a készházak. Az előregyártható, gyors, fenntartható, ráadásul kedvezőbb költségek mellett megvalósítható otthonok belföldön is egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az ingatlanpiacból. Az erre épülő szövetség azonban körültekintésre hívja fel a figyelmet.

Az építőipar az egyik leginkább környezetszennyező iparág, a szén-dioxid-kibocsátás csökkenése azonban elemi érdek klímavédelmi szempontból. Ebbe a sorba illeszkednek a főként favázas készházak, amelyek gyártásuk, élettartamuk és újrahasznosításuk során is kímélik a környezetet.

Magyarországon külön szakmai tagozat képviseli a készházas vállalkozásokat. Az Építési Vállalkozók Országos Szövetségén (ÉVOSZ) belül működő Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozat (MAKÉSZ) korábban kötelezettséget vállalt, hogy a készházak gyártása során olyan építőanyagokat használnak, amelyek a lehető legnagyobb mennyiségű szén-dioxid lekötését biztosítják, továbbá figyelnek rá, hogy a gyártási folyamat minél kisebb szén-dioxid-kibocsátással járjon. Emellett kiemelt cél, hogy az épület alapanyagai újrahasznosíthatók legyenek, vagy megsemmisítésük ne járjon nagyobb szén-dioxid-kibocsátással, mint amennyit élettartamuk folyamán lekötöttek.

A MAKÉSZ ugyanakkor korábban rámutatott arra a problémára, hogy favázas készházak gyártásához szükséges alapanyagok jelenleg szinte csak import útján elérhetők. Ezért törekedni kell rá, hogy idehaza is találjanak ehhez megfelelő anyagokat, és azokat ellássák a megfelelő minősítéssel. Ezért kísérletek folynak hazai fafajok hibrid alkalmazására, továbbá például kenderből előállított szigetelések, illetve egyéb kender- és vályogalapú építőanyagok alkalmazására.

Népszerűsíteni kívánjuk a faépítészetet, erősíteni a fa használatát, nemcsak a családi házas szegmensben, hanem a társasházakban, a középületeknél (iskolák, óvodák, stb.), valamint a felújításoknál is

– hangzott el a szervezet legutóbbi közgyűlésén.

Előregyártható, gyors, kiszámítható

A környezettudatos készházépítés a német, az osztrák, illetve az egyik hazájának számító skandinávoknál is egyre nagyobb szeletet hasít ki az építőiparban. A magyarországi építtetők, bár lemaradva, de egyre nagyobb számban választják a készházakat – mondta az Indexnek Borka Árpád, a MAKÉSZ elnökségi tagja.

Nyugati szomszédainknál nemcsak a családi, de a többszintes társasházaknál is egyre több helyen jelen van a favázas technológia, aminek egyik nagy előnye az iparosítás miatti előregyárthatóság, vagyis a gyorsaság. Emellett pedig az ökológiai lábnyom nagyfokú csökkentése, a környezettudatosság, illetve a fenntarthatóság is lényeges szempont.

A készházak térhódításának fő oka a rendkívül jó hőtechnikai tulajdonság, a tervezhetőség, a gyors építés, továbbá a kiszámítható ár. Nagy részük – nem mindegyik – pedig környezettudatos megoldással valósul meg, ami alatt az alapanyagok használatát értjük, melyeket lehetőleg helyben vagy a közelben állítanak elő. Ilyenek lehetnek a kenderből és farostból, szalmából készülő szigetelések, téglák, vályogrostlapok, vályogfestékek és vakolatok. Érdemes tehát odafigyelni, hogy miből készülnek és mi kerül a falakba, a födémbe. Hiszen a felhasznált anyagok, valamint az ember egészsége között kölcsönhatás van, tekintve, hogy az életünk nagy részét az otthonunkba töltjük” – hívta fel a figyelmet Borka Árpád.

Nyugaton jól megy, a skandinávoknál szárnyal, mi zárkózunk

Borka Árpád rámutatott: Németországban 12 éves tendencia tört meg azáltal, hogy a tavalyi utolsó negyedévben csökkenést mértek a lakóingatlanok áraiban. A lakások, valamint az egy- vagy kétlakásos családi házak ára átlagosan 3,6 százalékkal volt alacsonyabb az azt megelőző negyedévhez képest, mire 2010 utolsó negyedéve óta nem volt példa a német piacon. A visszaesés főleg a finanszírozási feltételek szigorodása miatt csökkenő keresletnek, továbbá a tartósan magas inflációnak tudható be.

Németországban 295 300 lakás és ház épült 2022-ben, ami elmaradt a kormány 400 ezres célkitűzésétől. Az idei évben 250 ezer lakás építése várható.

Németországban és Ausztriában is évről évre növekszik a környezettudatos faépítészet, azaz a készházak építésének aránya. „A németeknél ma már minden negyedik családi ház készházgyárban készült faszerkezetű ház. Ehhez még hozzájönnek a helyszínen szerelt készházak, így a családi házak körülbelül egyharmadát a környezettudatos faházépítés teszi ki” – mondta Borka Árpád rámutatva, hogy különösen Baden-Württembergben és Hessenben választják előszeretettel az építők a készházakat, az itt felépült házak mintegy 40 százaléka favázas készház, melyek nagy részét modern üzemekben állítják elő. Ezen belül a teljes német készházgyártói kapacitás 6 százaléka exportra készül.

Ausztriában – bár arányaiban kisebb mértékben – de több készház épül, mint Németországban, a helyszínen és a gyárban előregyártott készházakat is beleértve 35 százalék feletti az összes technológia arányában. Az ausztriai készházépítők egyben nagy exportőrnek is számítanak, a termelés mintegy 21 százalékát külföldön értékesítik.

A skandináv országokban a környezettudatos faépítészet az összes házépítés 70 százalékért felel. A kiváló arány főként a hőszigetelési paramétereknek, illetve az időjárásfüggetlen építési megoldásnak köszönhető, továbbá nem elhanyagolható szempont, hogy nagy mennyiségű minőségi építőfa is rendelkezésre áll.

Magyarországon a családi házas piac körülbelül 12–17 százalékát teszi ki szerelt technológiás ház, tehát ma már minden 7–8. családi ház fa- vagy acélvázzal készülő épület. Azonban ahogy egész Európában, úgy nálunk is egyre inkább növekszik a környezettudatos házak aránya

– mutatott rá Borka Árpád.

Magas követelményrendszer

Magyarországon a készházépítő cégek legnagyobb része nem tagja az ÉVOSZ-nak, illetve a szerelt házas szakmai tagozatnak, a MAKÉSZ-nek, így csak becsülni lehet az előregyártott és a helyszínen gyártott készházak arányát – tette hozzá Borka Árpád.

A MAKÉSZ-nek azok a cégek lehetnek a tagjai, amelyek olyan házakat építenek, melyek minden szakmai és jogszabályi követelménynek megfelelnek, és valós szakmai tapasztalattal és referenciákkal rendelkeznek. A MAKÉSZ-tagok között minden évben pályázni lehet a MAKÉSZ-védjegyre, mely egyfajta garancia a minőségre. Jelenleg 12 védjegyre jogosult vállalkozás van a piacon – jegyezte meg Borka Árpád.

„A kivitelezők nagy része, ahogy a hagyományos építőiparban, úgy a készházas szakmában sem felel meg a szakmai elvárásoknak, követelményeknek, így az általuk épített házak nem teljesítik az elvárásokat” – tette hozzá a szakember, aki kiemeli, hogy komoly körültekintést igényel a kivitelező cég kiválasztása, mert

az olcsó kivitelezési ár ígérete pillanatnyi örömet okoz, de nem fogja feledtetni a sok bosszúságot, amelyet a kókler munka eredményez.

(Borítókép: kp.hu/MAKÉSZ)