Döntött a kormány: nem lesz változás a szabályozott szakmákban

2023.09.28. 12:38
Nem lesz változás a szabályozott szakmában – jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a kormány kifejezetten az Európai Unió által kiadott irányelv elvárásainak megfelelően kezdte meg a szabályozott szakmák felülvizsgálatát, amelynek társadalmi vitája 2023. szeptember 14-én indult.

A társadalmi vita lezárult, a kormány, ahogy korábban, úgy most is a magyar vállalkozások oldalán áll, így a beérkező javaslatok és visszajelzések alapján a Gazdaságfejlesztési Minisztérium arról döntött, hogy a felülvizsgálatot azonnali hatállyal felfüggeszti.

A tárca azt is hangsúlyozta, hogy a kormány nemcsak megvédi a családokat és a munkahelyeket, hanem mindent megtesz a dolgozók biztonságos munkavégzése és egészsége érdekében is. Ennek megfelelően nem kerül sor az érintett jogszabályok módosítására, azok változatlanok maradnak.

Fontos hozzátenni: általános szabályként egy szakma akkor minősül szabályozott szakmának, ha gyakorlása meghatározott képesítő oklevélhez, állami vizsga vagy egyéb hasonló jellegű vizsga letételéhez, illetve szakmai szervezetbeli tagsághoz kötött.