A szakértői várakozásokat is felülmúlta az infláció csökkenése az euróövezetben

2023.09.29. 16:03
Szeptemberben a vártnál jobban mérséklődött az éves infláció az euróövezetben – közölte nem végleges adatként az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken.

Az euróövezetben az augusztusi 5,2 százalékról 4,3 százalékra, 2021 októbere óta a legalacsonyabbra csökkent az éves infláció szeptemberben. Szakértői várakozások átlagában 4,5 százalék szerepelt.

Az energiaárak csökkenése szeptemberben 4,7 százalékra gyorsult az augusztusi 3,3 százalék esés után.

A legnagyobb mértékben az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek ára emelkedett szeptemberben, 8,8 százalékkal, ami lassulás az augusztusi 9,7 százalékos növekedést követően. A szolgáltatások ára is lassuló ütemben, 4,7 százalékkal emelkedett az augusztusban regisztrált 5,5 százalék után.

Az előző havihoz képest szeptemberben 0,3 százalékkal nőttek az árak az euróövezetben, augusztusban 0,5 százalékos emelkedést jegyeztek fel.

Az energia, élelmiszer, alkohol és dohánytermékek árai nélkül számított éves maginfláció a várt 4,8 százalék helyett 4,3 százalékra, 2022 augusztusa óta a legalacsonyabbra mérséklődött az augusztusi 5,3 százalékról.

A havi maginfláció 0,2 százalékra mérséklődött az augusztusi 0,3 százalékról.

Beletört a jegybank bicskája az infláció elleni küzdelembe

Mint megírtuk, Orbán Viktor a Kossuth rádió reggeli műsorában pénteken elmondta, hogy egy darabig a hagyományos ösvényen haladt a kormány az infláció kezelését illetően, azonban „be kellett látni, hogy ez így nem fog menni”.

A jegybanknak beletört a bicskája az infláció elleni küzdelembe

– fogalmazott. Elmondása szerint azonban ez nem a jegybank hibája, mert az infláció már nem csak egy kis ágacska, amit le lehet bicskával nyesni. Fává nőtt, ahhoz pedig fejsze kell, ami csak a magyar kormánynak van. „Sanyargatni kezdtük a multikat, megfogtuk a fülüket. Rendet akartunk rakni, amit a világ nem szívesen látott” – vélekedett Orbán Viktor, aki szerint sikerrel jártak.

TÍZ SZÁZALÉK ALATTI INFLÁCIÓNK LESZ AZ ÉV VÉGÉIG

– jelentette ki a kormányfő, hozzátéve, hogy úgy látja, már szeptemberben jobban nőttek a bérek, mint az árak. „Megindult a növekedés, láttam gazdasági előrejelzéseket, melyek szerint könnyen lehet, hogy jövőre Magyarországon lesz a legnagyobb gazdasági növekedés. Megvan a remény, hogy 2024 a gazdasági növekedés visszaépítésének éve lesz” – mondta.