Sötét fellegek gyülekeznek a forint felett

INDEX forint 0808 2
2023.10.01. 10:22
Nem kezdte fényesen a hetet a forint, gyengült az euróval és a dollárral szemben is. A hét végéhez közeledve azonban a dollár gyengülésével párhuzamosan erősödni tudott a magyar deviza. „A forint nyár eleje óta gyengülő trendben van” – mutatott rá az Indexnek Árokszállási Zoltán. Az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint ebben most jöhet átmeneti erősödés, de a következő hetekben, hónapokban inkább gyengülés várható, nagy volatilitás mellett. A főbb európai tőzsdék és a magyar BUX-index is erősödött. A gáz és az olaj ára csökkent. Heti tőzsdei összefoglalónk.

Nagyjából az amerikai dollár és az amerikai 10 éves hozamok mozgását követte le a forint a héten.

A dollár a hét első felében erősödött az euróval szemben, illetve az amerikai 10 éves állampapírhozam is emelkedett, miközben a befektetői hangulat sem volt pozitív, így a forint is esett

– jelezte az Indexnek Árokszállási Zoltán. Az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője rámutatott: ezt követően, csütörtök-pénteken a dollár gyengülésével és a 10 éves hozam csökkenésével párhuzamosan a forint is erősödni kezdett. Szombaton 12 óra 10 perckor 389,76 forintot ért egy euró.

EURHUF 2023-09-30 12-10-40.png

Így mozoghat a forint

Az euróval szemben péntek délután a 390-es szint letörésével próbálkozott a forint. Ha ez sikerül, akkor a 384-385 forint körül található szintek jelenthetnek megállót, technikai szemmel.

Ha esetleg visszakerül az euró–forint devizapár 390 fölé, akkor 395 forint körül látható az első szint

 – jelezte lapunknak Árokszállási Zoltán, hozzátéve, hogy a forint nyár eleje óta gyengülő trendben van. Ebben most jöhet átmeneti erősödés a szakértő szerint, de a következő hetekben, hónapokban inkább gyengülés várható, nagy volatilitás mellett.

Nagyot ment a forint a dollárral szemben

A dollár fordulata miatt a forintnak a zöldhasúval szembeni erősödése szembetűnőbb volt. „Felfelé a 375 forintos lokális csúcs lehet az első ellenállás, lefelé (azaz a forint erősödésének irányába) a 367 forintos szint alatt a 30 napos mozgóátlag lehet a következő szint, valamivel 360 forint alatt” – állapította meg lapunknak az Equilor vezető elemzője. Szombat 13 óra környékén 368,6 forintot ért egy dollár.

USDHUF 2023-09-30 13-11-11.png

Az MNB döntését latolgatja a piac

Nagyon érdekesnek ígérkezik a Monetáris Tanács októberi ülése, mert a kamattartás, de akár az újabb száz bázispontos kamatcsökkentés is felmerülhet lehetőségként.

A következő kamatdöntéskor, októberben minden bizonnyal lassítani fog az MNB a kamatcsökkentés eddigi, 100 bázispontos tempóján

– véli az Equilor szakértője, megjegyezve, hogy most az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy valahol a kettő végpont között lesz a döntés. Az addig megjelenő, szeptemberi inflációs adatnak, illetve akár a forintárfolyam alakulásának is lehet szerepe abban, hogy milyen sebességgel fog tovább csökkenteni az MNB.

Pozitív hangulatban a főbb európai tőzsdék

Az európai tőzsdék pluszban teljesítettek a héten:

  • a francia CAC-40 0,44 százalékos erősödéssel,
  • a frankfurti Dax 0,41 százalékos pluszban,
  • a londoni FTSE 100-index 0,29 százalékos emelkedéssel,
  • az euróövezeti EuroStoxx50 0,31 százalékos visszalépéssel zárt.
Forrás: Google Finance
Forrás: Google Finance
Fotó: Balázs

Pluszban teljesített a BUX-index

A BUX-index a főbb európai tőzsdékkel párhuzamosan 0,84 százalékos erősödéssel végezte a heti kereskedést a teletrader.com kimutatása alapján.

A magyar blue chipek vegyesen teljesítettek:

  • a Mol 0,29 százalékot erősödött,
  • a Richter 3,10 százalékot esett,
  • a Magyar Telekom 1,31 százalékot emelkedett, 
  • az OTP Bank 3,54 százalékot szárnyalt.

A gáz és az olaj ára csökkent

Az európai gázár az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén a legközelebbi, októberi határidőre megawattóránként 43,80 eurón állt hétfő délután. A gáz ára 42,20 euróra csökkent péntek délutánra. 

A GÁZÁR HÁROM HÓNAPJA 50,90 EURÓN, EGY ÉVE 175,84 EURÓN ZÁRT.

Az északi-tengeri, Brent típusú olaj ára a hétfő reggeli, hordónkénti 93,99 dollárról péntek délutánra 92,61 dollárra csökkent.

Az átlagárak ötszörösét fizeti a Mol

Az árak alakulását jelentősen befolyásolta, hogy Oroszország és Szaúd-Arábia is csökkentette termelését, így magasabb világpiaci ár alakult ki az üzemanyagok piacán, míg az országspecifikus tényezők közül külön kiemelték az orosz olaj Brenthez viszonyított árelőnyének csökkenését, továbbá a tranzitdíjak jelentős megemelését.

JELENLEG UGYANIS A MOL A PIACI ÁTLAG HÁROM- ÉS ÖTSZÖRÖSÉT KÉNYTELEN KIFIZETNI A SZÁLLÍTÁSÉRT AZ UKRÁN ÉS HORVÁT VEZETÉKHÁLÓZAT TRANZITDÍJÁNAK NÖVELÉSE MIATT.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kiemelte, hogy „a kormány célja változatlan, év végére egy számjegyűre fogja leszorítani az inflációt a családok és a gazdaság védelme érdekében. Ez a cél egy pillanatig sem került veszélybe, azonban az üzemanyagok árváltozása hatással van az infláció alakulására”.

A jövő hét főbb hazai gazdasági eseményei:

  • 2023. 10. 02., 08.30 – KSH, külkereskedelmi mérleg
  • 2023. 10. 03., 08.30 – KSH, kiskereskedelmi forgalom
  • 2023. 10. 06., 08.30 – KSH, ipari termelés

(Borítókép: Index)