Elképesztő hitelt dobott piacra a kormány

2023.10.02. 11:18
Az agrárágazat gazdasági nehézségeinek enyhítésére a kormány egy új, többlettámogatott Agrár Széchenyi Kártya-konstrukció létrehozásáról döntött; az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+ folyószámlahitel a kiemelt állami támogatásnak köszönhetően most 5 százalékos nettó kamattal, maximum 100 millió forint összegben, 1, 2 vagy 3 évre igényelhető – közölte a Széchenyi Kártya Programot koordináló Kavosz Zrt. hétfőn.

A közlemény szerint az agrárium vállalkozóinak támogatása a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM), az Agrárminisztérium (AM) és a Kavosz közös missziója. A kormány és a Kavosz együttműködésének eredményeként az új, kifejezetten az agrárszektor vállalkozóinak támogatását és az általuk fizetendő kamatterhek jelentős enyhítését célzó folyószámlahitel rekordidő alatt került bevezetésre – hangsúlyozta Krisán László, a Kavosz Zrt. vezérigazgatója.

A kiemelt konstrukcióban minden, az alapvető feltételeknek megfelelő agrárvállalkozás részesülhet, speciális feltételnek nem kell megfelelni.

A konstrukció keretében a hitelszerződések megkötésére 2024. június 29-ig van lehetőség. A közlemény idézte Lóga Mátét, a GFM gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkárát, aki kiemelte:

a jelenlegi nehéz, szankciók sújtotta helyzetben és az ennek következményeként kialakult magas kamatkörnyezetben az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+ rendkívül jelentős segítséget jelent a szektor szereplői számára. A kormány célja, hogy a kamattámogatott hitellel hozzájáruljon a munkahelyek megvédéséhez és az agrárvállalkozások versenyképességének növeléséhez.

Ahhoz, hogy 2024-ben a kormány helyreállítsa a gazdasági növekedést, a jól teljesítő, beruházó és fejlődő agrárvállalkozásokra is szükség van – tette hozzá az államtitkár. Az Agrár Széchenyi Kártya MAX+ konstrukcióra vonatkozó részletes információk, az üzletszabályzat és az igényléshez szükséges dokumentumok elérhetőek a www.kavosz.hu oldalon – közölte a Kavosz.