Ettől rettegtek a napelemesek, de a kormány kiskaput hagyott

GettyImages-1240915965
2023.10.02. 10:52
Egy hibrid inverteres rendszer 5 kilowattórás akkumulátorral nagyjából 3,2 millió forint, ennek a megtérülése kiváló optimalizálás mellett 13-14 év körül alakulhat. Így nem igaz, hogy ezek a beruházások már soha nem térülnek meg.

Az energiatárolással és rendszer-optimalizálással rendelkező háztartásoknak továbbra is megéri a napelemes rendszerekbe beruházni – számolnak be erről az Index iparági forrásai. Korábban az Energiaügyi Minisztériummal folytatott levelezésünk során egyértelművé vált, hogy az MVM ugyanannyiért veszi majd az áramot a napelemes magánszemélytől, mint amennyiért a lakossági felhasználó számára biztosítja a villamos energiát. Tehát a bruttó elszámolásban kilowattóránként 5 forintért vásárolja majd a termelőtől az áramot.

Az új belépők gyakorlatilag két megoldás közül választhatnak:

  1. Akik hagyományos, nem hibrid rendszert telepítenek, és nem tudnak közvetlenül energiát eltárolni. Ilyenkor minden egyes, a háztartásban megtermelt és el nem használt kilowattórát visszatáplálnak majd a villamos hálózatra, amiért 5 forintot kapnak. Ám a rezsicsökkentett áron 35 forintért, felette 70 forintért vásárolnak 1 kilowattórányi energiát. A beruházás megtérülési ideje nehezen kalkulálható, számos tényező befolyásolja – a napsütéses órák száma, a beruházás karbantartási költségei –, ugyanakkor így is 20 év körül számolnak a szakemberek.
  2. A legjobb eset az, ha a rendszer által megtermelt, de fel nem használt energiát elraktározzák, és amikor a termelés kisebb, mint a fogyasztás, akkor ebből vételeznek áramot, nem pedig a szolgáltatótól. Ugyanakkor Kovács István, az A1 Solar ügyvezető igazgatója szerint ez jelenleg csak részben működik, a nyári többletet a jelen technológiákkal nem tudjuk télre elraktározni, az éjszakai, jellemzően jóval alacsonyabb fogyasztásokat viszont már ki tudjuk szolgálni belőle. 

Amikor jelentős a többlettermelés, a megtermelt felesleg részét a hibrid inverterek akkumulátorokba termelik be. Bár ezek rövid ideig képesek az energiát elraktározni, képesek arra, hogy éjjel belőlük töltsük az elektromos kerékpárt vagy az autót, illetve hogy erről üzemeljenek a háztartás elektronikus berendezései. 

A kormány vizsgálja az akkumulátorokat

Az Index a napokban több magas rangú kormányzati szereplőtől úgy értesült, hogy a kormány nagy figyelemmel vizsgálja azt, hogy milyen támogatási rendszereket tudna az állam nyújtani a lakossági akkumulátorokat érintő beruházásokra. „Mindenképpen az a cél, hogy a napelemes rendszereket továbbra is megérje választani. Hiszen az energiaszuverenitás mellett, a rezsicsökkentéssel szemben jelentősen kevesebb költségvetési terhet okozna egy új támogatási rendszer” – mondták.

Ez lehet a jövő

A fejlettebb inverter- és akkumulátoregységek képesek arra, hogy előre definiált program segítségével előnyben részesítsék napközben az akku töltését, így csak a tényleges felesleget táplálják vissza. Ráadásul az okosotthonokban egy alkalmazás segítségével bármikor felülírhatjuk a beállításokat, és elindíthatjuk akár direkt módon, mondjuk, a mosógépet.

Az áram tárolásán kívül jó megoldás a fölösleges energiát hőként tárolni, majd azt éjszaka felhasználni.

Már léteznek jól működő és tesztelt megoldások: „a hibrid inverter, illetve az akkumulátorok kombinációit lehet tovább optimalizálni külön eszközzel vagy a lakáshoz üzemeltetéséhez használt központra telepített szoftverrel. Egyszerű, de sok jövőbeli bővíthetőséget nyújtó központ elegendő az alapszintű optimalizáláshoz. Ez nagyjából 200 ezer forintra tehető” – mondta Kovács István. Ha ezeket figyelembe véve vizsgáljuk a jövő napelemes rendszereit, akkor az alábbi kép rajzolódik ki: 

  • egy hagyományos 5 kilowattos rendszer ugyanekkora inverterrel nagyságrendileg 2 millió forint. Ez az éves szaldóelszámolásban 8-9 év alatt térül meg.
  • Egy ugyanekkora, de hibrid inverteres rendszer 5 kilowattórás akkumulátorral nagyjából 3,2 millió forint. Ennek a megtérülése kiváló optimalizálással 13-14 év körül alakulhat. 

Jól látható, hogy valóban növekszik a megtérülési idő, de közel sem tragédia. Ráadásul joggal feltételezhetjük, hogy nem marad örökre ilyen olcsó az energia – tekintettel arra, hogy egyszer s mindenkorra vége az olcsó energia korának –, így a megtérülési idő a felére, harmadára eshet. Az A1 Solar ügyvezetője hozzátette: további csökkentő tényező lehet az energiaközösségek létrejötte. Itt továbbra is a jogi háttérre vár mindenki, az illetékes minisztérium ígérete szerint ez idén megtörténik.

Az energiabiztonság legalább ennyire fontos

Magyarországon szinte minden a megtérülésről szól, ám nem szabad megfeledkezni az így kialakított energiabiztonságról sem, valamint a fenti példákból látszik, hogy bár lassabban, de továbbra is megtérülő beruházásról van szó. Összetettebb rendszert kell építeni, amihez nagy szaktudás és tapasztalat kell.

Már a tervezésnél sok mindent figyelembe kell venni. 

„A lakossági 100 százalékos energetikai pályázat nyerteseinek azt ajánljuk, hogy egyeztessenek a kivitelezőjükkel, hisz a már engedélyeztetett, nem hibrid inverterek módosíthatóak hibridre. Ugyan az elektromos szolgáltatótól függ az eljárás, de a lehetőség mindenütt adott” – összegezte Kovács István, majd hozzátette: a pályázat többletköltséget nem biztosít, de már pár 100 ezer forint befizetésével megnyílik az energiatárolás lehetősége, ami a rendszert jövőállóvá teheti, a kitettséget erősen csökkenti, a függetlenség növelése mellett. Az anyagi helyzettől függően pedig az akkumulátort akár a telepítésnél, de akár utólag rá lehet csatlakoztatni.

Ráadásul fontos felhívni arra a figyelmet, hogy „akik belekezdtek a napelemes beruházásba, mindenképpen valósítsák meg, mert a korábbi feltételeknél csak rosszabb jöhet” – értékelt az Indexnek Mokry Tamás. A Tiszta Energiák ügyvezetője arra is rávilágított, hogy ha azt szeretnék a döntéshozók, hogy legyen folyamatos fejlődés az iparágban, szükség lesz további támogatásokra. Eddig tényleg mesterségesen növekedett a szektor, ám az 5 forint esetén gyakorlatilag a lakossági üzletágat lenullázzák. Így mindenképpen szükséges további kormányzati ösztönzés.

(Borítókép: Emilio Parra Doiztua / Bloomberg / Getty Images)