Változnak az üzemanyagárak, nem mindenki örülhet

2023.10.02. 13:53
Ha teheti, megéri várni szerdáig a tankolással, de csak akkor, ha benzines. Ha gázolajat használ, jobb, ha siet a benzinkútra, mert hamarosan drágul az üzemanyag.

A benzinesek örülhetnek a hét közepén, ugyanis a 95-ös benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal csökken – írja a holtankoljak.hu.

A gázolaj esetében is változik a nagykereskedelmi ár, viszont ott bruttó 4 forintos emelést fogunk tapasztalni. Szerdától az alábbi átlagárakra számítunk a benzinkutakon:

  • 95-ös benzin: 639 forint literenként,
  • gázolaj: 682 forint literenként.

Nagy Márton jelentést kér

Mint ismert, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kedden a Mol vezetőivel, köztük Ratatics Péterrel, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) elnökével, a Mol Fogyasztási Szolgáltatások ügyvezető igazgatójával tárgyalt.

Az egyeztetést követően leszögezték, hogy a MÁSZ és a Mol is kész az együttműködésre az üzemanyagárak moderálásában. Megállapították:

AZ ELLÁTÁS STABIL ÉS BIZTONSÁGOS, AZ ÜZEMANYAGÁRAK EMELKEDÉSE AZONBAN NEMZETKÖZI ÉS ORSZÁGSPECIFIKUS TÉNYEZŐKRE VEZETHETŐ VISSZA.

Az árak alakulását jelentősen befolyásolta, hogy Oroszország és Szaúd-Arábia is csökkentette termelését, így magasabb világpiaci ár alakult ki az üzemanyagok piacán, míg az országspecifikus tényezők közül külön kiemelték az orosz olaj Brenthez viszonyított árelőnyének csökkenését, továbbá a tranzitdíjak jelentős emelését. Jelenleg ugyanis a Mol a piaci átlag három- és ötszörösét kénytelen kifizetni a szállításért az ukrán és horvát vezetékhálózat tranzitdíjának növelése miatt.

Nagy Márton hangsúlyozta, hogy a kormány célja változatlan, év végére egy számjegyűre fogja leszorítani az inflációt. A Mol mint a magyar üzemanyag-kereskedelem legnagyobb szereplője is részt vett a kormányzattal történt egyeztetésen, és jelezte, hogy érti a kormányzat szándékait és erőfeszítéseit az üzemanyagárak moderálására. A vállalat leszögezte:

AZ IPARÁGAT SÚJTÓ TERHEK ELLENÉRE TOVÁBBRA IS ELTÖKÉLT A REGIONÁLIS VISZONYLATBAN IS VERSENYKÉPES ÜZEMANYAGÁRAK BIZTOSÍTÁSA MELLETT.

„A vállalat évek óta olyan – versenyen alapuló – kiskereskedelmi árpolitikát folytat, amelynek keretében a hazai ügyfeleket maradéktalanul kiszolgálja, a lakosság teherbíró képességét maximálisan figyelembe veszi, és a nemzetközi átmenő forgalom számára is versenyképes árakat biztosít” – tették hozzá.