Financial Times: Brüsszel feloldja a Magyarországnak járó uniós források egy részét

2023.10.03. 09:28
A Financial Times értesülései szerint az Európai Unió november végéig feloldhatja a Magyarországnak járó uniós források egy részét, mintegy 13 milliárd eurónyi kohéziós támogatást. Az összeg felszabadítása biztosíthatja Orbán Viktor támogatását az uniós költségvetés feltöltéséhez és a Kijevnek nyújtott segítséghez.

Az Európai Bizottság mintegy 13 milliárd eurónyi uniós támogatást oldhat fel Magyarország számára november végéig – írja a Financial Times három, a tárgyalásokat jól ismerő forrásra hivatkozva. Közülük ketten azt mondták, hogy a folyósítást részben az a szándék indokolta, hogy megszerezzék Orbán Viktor támogatását a hétéves, közös uniós költségvetés növeléséhez.

Az Európai Bizottság 66 milliárd euróval növelné az EU közös költségvetését, amelynek egy része hozzájárulna a Kijevnek szánt 50 milliárd eurós, pénzügyi támogatási programhoz.

A tavaly december óta befagyasztott pénzeszközök felszabadítása győzelmet jelentene Orbán Viktor miniszterelnök számára, aki megfogadta, hogy addig nem járul hozzá az uniós költségvetés növeléséhez, amíg Magyarország nem fér hozzá saját uniós forrásaihoz.

A névtelenségüket kérő tisztségviselők elmondták, hogy Magyarország májusban igazságügyi reformokat vezetett be a brüsszeli követelésekre válaszul, amely lehetővé tenné a bizottság számára 13 milliárd euró felszabadítását, a befagyott finanszírozás több mint felét (összesen 22 milliárd euró – a szerk.). Stefan de Keersmaecker, a bizottság szóvivője elmondta, hogy Brüsszel szeptember 26-án levélben fordult a magyar kormányhoz, hogy „felvilágosítást” kérjen a reformok egyes részleteiről.

Amint Magyarország válaszol ezekre a kérdésekre, a bizottság folytatja az értékelést

– tette hozzá.

A hírt az Európai Bizottság sajtószolgálata a Portfoliónak is megerősítette. A lap a brüsszeli tisztviselőktől megtudta, a vitás kérdések a Kúria automatikus ügyelosztási rendjére, valamint az Országos Bírói Tanács működésére vonatkoznak, főként arra, hogy mennyire biztosított, hogy a testület függetlenül működhessen az Országos Bírói Hivataltól. Gulyás Gergely a legutóbbi Kormányinfón arról beszélt, hogy a bizottság arra kíváncsi, hogy „mikor festették utoljára az OBT irodáit”, azonban mint a válaszból kiderült, ilyen kérdések egyáltalán nem szerepelnek a tisztázandó ügyek közt.

A lapnak emellett informálisan több diplomata is jelezte, hogy valótlan Orbán Viktor Kossuth rádióban tett állítása, miszerint a lengyel választásoktól függnének a kifizetések. A bizottságnak 90 napja van lefolytatni a vizsgálatot attól kezdve, ha a kormány válaszol a feltett kérdésekre.