Az eddigi legkisebb mértékű csökkenés volt szeptemberben az ingatlanpiacon

2023.10.03. 06:26
Az előző hónapok trendfordulója után szinten maradt az ingatlanpiac szeptemberben – áll a Duna House hétfőn közzétett elemzésében.

Szeptemberben a Duna House ingatlanközvetítő becslése szerint 8067 ingatlan-adásvételi tranzakció zárult le összesen, vagyis körülbelül annyi, mint augusztusban. Az előző év szeptemberéhez képest is mindössze 12 százalékkal alacsonyabb ez a szám, ami idén az eddigi legenyhébb csökkenést jelenti.

Idén szeptember volt a harmadik hónap, amikor az adásvételek száma 8 ezer felett zárt. A harmadik negyedévre az ingatlanközvetítő több mint 22 ezer tranzakciót becsül, ami éves alapon 20 százalékos elmaradás 2022-höz képest. A trendek alapján, az alacsony bázis és a növekvő aktivitás miatt az utolsó negyedévben a Duna House várakozása alapján visszazárhat az ingatlanpiac a tavalyi szintre.

Szeptemberben országosan 50 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitelre kötöttek szerződést a cég elemzése szerint, a harmadik negyedévben pedig 161 milliárd forint jelzálogcélú, forintalapú hitel került ki a piacra a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkája, a Credipass magyarországi adatai alapján. Az ingatlanpiaccal párhuzamosan a hitelpiacon is erős utolsó negyedévre számítanak a cégcsoport szakemberei.