Ezt senki nem akarta látni: folytatódik a dráma a kereskedelemben

2023.10.04. 08:30
Idén augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 7, naptárhatástól megtisztítva 7,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 18,1 százalékkal kisebb lett az értékesítés volumene. A kiskereskedelmi forgalom volumene 0,5 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest – tájékoztatott erről a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Idén augusztusban az előző év azonos időszakához képest, a naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelem forgalmának volumene 7,1 százalékkal visszaesett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4 százalékkal kisebb lett. 

Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,4 százalékkal mérséklődött. 

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 5,2 százalékkal csökkent:

  • az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 4,8 százalékkal nőtt,
  • a használtcikk-üzletekben 1,
  • a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 6,
  • a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 7,8,
  • az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 11,
  • a bútor-, műszakicikk-üzletekben 15 százalékkal kisebb lett. 

A kiskereskedelmi forgalomból 7,3 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene nem változott.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 18,1 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól.

Ugyanakkor a kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai lényegében változatlan maradtak.

Nagy a csalódás

Augusztusban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1594 milliárd forintot ért el. Az országos kiskereskedelmi forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 34 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Az idei évben január és augusztus között az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi forgalom volumene 9,6 százalékkal kisebb lett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 6,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,3,

az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,3 százalékkal visszaesett az értékesítés volumene.

Virovácz Péter, az ING elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy komoly csalódást okozott a kiskereskedelem augusztusi teljesítménye. Annak ellenére, hogy az éves bázisú index csekély javulást mutatott az előző hónaphoz képest, havi alapon ismételten zsugorodott a kiskereskedelmi forgalom.

A részleteket nézve nagyjából kiegyensúlyozott gyenge teljesítményt láthatunk. Az élelmiszerüzletek forgalmának volumene havi alapon 0,3 százalékkal csökkent júliushoz képest, így immár két hónapja visszaesés tapasztalható ebben a szegmensben. Vélhetően a továbbra is magas élelmiszerárak fékezik a fogyasztást, amelyet átmenetileg még negatívabban érinthetett az ársapkák augusztusi kivezetése.

Az ING elemzője szerint összességében megállapítható: továbbra sem látható olyan javulás a kiskereskedelem egyes szegmenseiben, amiről elmondható lenne, hogy egy trendszerű és tartós kilábalás jeleit mutatja.