Fontos változás: egy magyar banknál hétfőtől már kamatplafonnal lehet kérni a lakáshitelt

2023.10.05. 10:27
Az Erste Bank közölte: hétfőtől önként teljesíti a kormány kérését, és a vállalkozásoknak maximum 12 százalékos kamaton, a lakosságnak pedig 8,5 százalékos kamatplafonon kínálja lakáshiteleit.

Előzőleg írtunk arról, hogy nagy vállalást tettek a bankok a kormányzat (és az ügyfelek) felé annak érdekében, hogy valóban beindulhasson a hitelezés. Nagy Márton arra kérte a Bankszövetséget, hogy a piaci verseny fokozása és a hitelezési terhek csökkentése érdekében október 9-től, azaz jövő hét hétfőtől az újonnan szerződött hitelek esetében mind a vállalati, mind pedig a lakossági hitelpiacon egy önkéntes banki kamatplafont alakítson ki, amely szint alatt fokozott verseny indulhat a pénzügyi szervezetek között.

Az egyeztetés végén a bankszektor a miniszter javaslatait elfogadva vállalta, hogy október 9-étől a vállalkozásoknak maximum 12 százalékos kamaton nyújt forgóeszközhitelt, míg lakossági oldalon a jelzáloghitelek esetében maximum 8,5 százalékos teljes hiteldíjmutató (THM) mellett biztosít hitelt a lakást vásárolni vagy építeni, felújítani akaró ügyfelek számára.

Most a bank360.hu közölte,

OKTÓBER 9-TŐL AZ ErSTE BANK – ELSŐKÉNT – A KORMÁNY ÁLTAL KÉRT 8,5 SZÁZALÉKOS KAMATPLAFON ALAPJÁN KÍNÁLJA A LAKÁSHITELEIT.

A portál szerint a bank a vállalati hiteleinél is alkalmazza a javasolt kamatmaximumot. „A magyarországi Erste a jövő hétfőtől (október 9-től) szerződött lakáshitelei THM-jeinél és vállalkozói forgóeszközhiteleinek kamatainál tiszteletben tartja a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kérése szerinti ideiglenes kamatplafonokat“ – közölte az Erste Bank.

A bank360.hu szerint a kínált kamat ennél várhatóan alacsonyabb lesz, hiszen a THM-et a kölcsön minden költségét figyelembe véve számolják ki. Mint írták, az Erste Bank közleményéből arra lehet következtetni, hogy valamennyi piaci kamatozású lakáskölcsönére és vállalati forgóeszközhitelére vonatkozik majd az engedmény.

A portál úgy véli, 

hétfőtől ezek a THM-ek lesznek érvényesek azokra az ügyfelekre is, akiknek a hiteligénylése már folyamatban van, de hétfőig még nem írták alá a szerződésüket.

Ők ugyan magasabb kamatról szóló ajánlatot kaptak, de már az alacsonyabb kamat szerint köthetik meg a hitelmegállapodásukat.

Mint írtuk, az új kamatsapka egy 20 milliós, 20 évre felvett végig fix hitel esetében közel 3 millió forinttal csökkenti az adósok teljes hitelterhét a jelenleg meghirdetett banki topajánlatok kamatához képest.