A napelemes civilek nyílt levelet írtak Lantos Csabának, elvesztették bizalmukat a kormányban

2023.10.09. 21:12
A Napelem-felhasználók Érdekvédelmi Platformja (A NÉP) Civil Társaság nyílt levelet írt Lantos Csaba energiaügyi miniszternek. Azt szeretnék elérni, hogy egy kiszámítható és biztonságos szabályozási környezet jöjjön létre az állampolgárok számára, miközben elindul a kormány új napelemes pályázata.

„Az országban már most súlyos bizalomvesztés tapasztalható, mely nemcsak a kétszázharmincezer napelemes család számára, hanem az energetikai beruházásokat tervező háztartások és vállalkozások számára is problémát okoz” – olvasható A NÉP nyílt levelében

Úgy vélik, hogy a bizonytalanság miatt egész iparágak állnak le (napelem-, klíma- és hőszivattyú-telepítők), jelentős károkat okozva ezzel a nemzetgazdaságnak.

A telepítő cégek és szakemberek külföldre kényszerülnek a megélhetés reményében, miközben a magyar családok elveszítik a jövőképüket és a technikai biztonságot, amit a vállalkozások biztosítanak a garanciális javítások, rendszerbővítések és esetleges cserék terén

– tették hozzá. Arra kérik az Orbán-kormányt, hogy: 

  1. Az éves szaldós elszámolásban lévők aláírt áramszolgáltatói szerződése NE VÁLTOZZON, mert ezen, szaldós elszámolású szerződések száma folyamatosan csökkenni fog a következő 8-15 évben!
  2. Biztosítson méltányos és korrekt bruttó elszámolást a hálózatra kitáplált kWh-ért!
  3. Módosítsa a 2023. 09. 07-i határidőt 2023. december 31-re az EU kötelező érvényű ajánlásának megfelelően!

Indul a kormány új napelemes pályázata

Ahogyan arról már beszámoltunk, Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára jelentette be, hogy a kormány 75 milliárd forint támogatást nyújt napelemek telepítésére és a megtermelt energia tárolására, ezáltal útnak indul a Napenergia Plusz Program.

A kormány olyan modern háztartási erőművek létesítéséről döntött, ami nemcsak a napelemek telepítését, hanem az energiatárolást is magában foglalja – jelentette be Koncz Zsófia, aki szerint a kormány olyan pályázatot írt ki, amely támogatja a családok által megtermelt zöldenergia felhasználását és tárolását.

A 75 milliárd forintos keretösszegű pályázatban a családok vissza nem térítendő támogatást kapnak, ami a költségeik hatvanöt százalékát fedezi

– mondta az Energiaügyi Minisztérium államtitkára.

Januártól a kormány az ország jelentős részén feloldja a háztartási méretű kiserőművek átmeneti betáplálási korlátozását, illetve megérkezik az új bruttó elszámolási szabályozás is. A miniszter közölte: nettó 5 forint körüli átvételi árakra számíthatnak a napelemesek. A részletszabályok a friss Magyar Közlönyben jelentek meg, a rendeletet Orbán Viktor miniszterelnök jegyzi.