Rejtély, ki rongálhatta meg a Finnországot ellátó gázvezetéket

2023.10.11. 10:56
„Külső behatás” rongálta meg az Észtországból induló gázvezetéket, Finnország szerint az oroszok állhatnak az incidens hátterében.

A hírre, miszerint a friss NATO-tagállamot, Finnországot ellátó gázvezeték hirtelen szivárogni kezdett, a brit földgázárak közel 13 százalékkal emelkedtek. Helsinkiben arra gyanakszanak, hogy vasárnap szabotázsakció érhette a Balticconnector nevű, a tengerfenéken futó vezetéket. Többen ismét Oroszországra kezdtek gyanakodni. „A finn védelmi erőknél és a finn kormány magas rangú tagjai határozottan Oroszországot látják a dolog mögött – mondta a The Telegraph című brit lapnak Charly Salonius-Pasternak védelmi szakértő, amit az Infostart szúrt ki. Rishi Sunak brit miniszterelnök ezek után azonnal közölte:

NATO-szövetségesként és barátként az Egyesült Királyság kész támogatni Finnország vizsgálatát.

Sauli Niinisto finn elnök pedig arról számolt be, hogy a gázvezetékben és a kommunikációs kábelben esett kárt külső beavatkozás okozta. Majd hozzátette: a kár kiváltó okát még nem találták meg, „Finnország és Észtország együttműködésével folyik a vizsgálat”.

A szivárgás miatt leállították a csövön történő szállítást. A Finn-öblön átfutó, Balticconnector vezetéken Finnország és Észtország mellett Oroszország osztozik. A Gasgrid finn hálózatfenntartó szerint a vezeték javítása akár hónapokig is eltarthat. Az eset körülbelül egy évvel azután történt, hogy máig ismeretlen elkövetők felrobbantották az orosz gázt Európába juttató Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékeket. Azóta erről az eseményről több teória is napvilágot látott.

A finn vezeték kapcsán Salonius-Pasternak megjegyezte: „az emberek várták Moszkva válaszát a finn NATO-tagságra. Közvetlen katonai lépésre nem lehetett számítani, a hibrid eszközeiket pedig jobbára megbénították”.

Finnország energiaellátása stabil

Kedden Helsinkiben közölték, hogy a károkat valószínűleg külső behatolás okozta, az okot vizsgálják. Hanno Pevkur észt védelmi miniszter a Reuters hírügynökségnek azt mondta: „Világosan látható, hogy ezeket a károkat meglehetősen nagy erő okozta.” Hozzátette: a nyomozók egyelőre nem zárnak ki semmit. „Úgy tűnik, mechanikai behatás vagy mechanikai roncsolás történt” – emelte ki.

A Gasgrid finn gázszolgáltató szerint hónapokat vagy akár még több időt is igénybe vehetnek a helyreállítási munkálatok.

Petteri Orpo finn miniszterelnök sajtókonferenciáján aggasztónak nevezte a történteket, de arról igyekezett biztosítani mindenkit: az ország energiaellátása stabil, illetve a telekommunikációs vezetéken keletkezett kár nem befolyásolja Finnország összeköttetését a külvilággal.

A finn és az észt üzemeltetők vasárnap észleltek szokatlan nyomáscsökkenést a Balticconnector gázvezetéken, és mivel felmerült a gyanú, hogy szivárgás állhat fenn, a vezetéket ideiglenesen lezárták. A 77 kilométer hosszú gázvezeték a Balti-tenger alatt 2020 eleje óta köti össze a finnországi Inkoo LNG-terminált Paldiski észt kikötővárossal – összegezte az MTI.