A kormány bekeményített, valami máris történt az üzemanyagárakkal

2023.10.11. 13:12
A legfrissebb adatok szerint a benzin nagykeráráért bruttó 7 forinttal, míg a gázolajért bruttó 10 forinttal kell majd kevesebbet fizetni a kutaknak. Minden azt követően történik, hogy a hét elején a benzin és a gázolaj ára is bruttó 20 forinttal csökkent. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig pont a napokban tárgyalt a Mol vezetőivel és a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) elnökével.

Tovább csökkennek pénteken a hazai üzemanyagárak – hívta fel a figyelmet a holtankoljak.hu. A benzin esetében a nagykerár bruttó 7 forinttal csökken, míg a gázolajért bruttó 10 forinttal kell majd kevesebbet fizetni a kutaknak. A kutak áraiban is az alábbi átlagárakkal számolhatunk péntektől:

a 95-ös benzinért literenként 603, a gázolajért 650 forint körüli összeget kell majd fizetni.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a múlt hét pénteki benzinárcsökkenés után szerdától még alacsonyabb áron tankolhatunk. Hiszen a hét elején a benzin és a gázolaj ára is bruttó 20 forinttal csökkent. Az előző hónap közepe óta folyamatosan csökken az üzemanyagok beszerzési ára. Szeptember 22-én még a 95-ös benzin esetében 660 forintot kellett fizetni literenként, míg a gázolaj literje 681 forintba került. Ám a nemzetközi kontextusban számos olyan kockázatot lehet látni a kőolaj- és olajtermékek piacán, amelyek bármikor komolyabb áremelkedést eredményezhetnek.

Nagy Márton világos üzenetet küldött

A járműüzemanyagok ára 3,3 százalékkal nőtt szeptemberben az azt megelőző hónaphoz viszonyítva. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter korábban a Mol vezetőivel és a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) elnökével tárgyalt a dráguló üzemanyagokról. A találkozó után a tárcavezető azt hangsúlyozta, hogy a kormány minden lehetséges eszközzel tompítani kívánja az üzemanyagárak emelkedését. A miniszter jelezte:

havi rendszerességgel kér jelentést az ágazat szereplőitől az árak nemzetközi és hazai alakulásáról, illetve az árak minél hamarabbi moderálására tett ágazati lépésekről.

Orbán Viktor miniszterelnök pedig ezt megelőzően úgy látta, hogy van, ahol visszajött az ársapka, például az üzemanyagnál, ezért a kormány figyeli ezt a lehetőséget. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium keddi közleményében kiemelte, az egyeztetés óta az üzemanyagárak kedvező irányba változtak: az akkor tapasztalt átlagosan 660 forintos benzin- és 681 forintos gázolajárhoz képest október 11-től átlagosan a benzin ára 610 forintra, míg a gázolaj ára 660 forintra mérséklődhet.

Ezzel összességében 50 forinttal lehet alacsonyabb a benzin és 21 forinttal a gázolaj ára.

Ám azt is hangsúlyozzák, hogy az üzemanyagok ára nemzetközi és országspecifikus okok miatt – mint például a szállítás tranzitdíjának megemelése – kedvezőtlenül befolyásolja az infláció csökkentésének ütemét.