Így spórolhat a rezsiszámláján, új időszámítás vette kezdetét

2023.10.16. 15:06
Október 15-én vette kezdetét a kedvezményes H tarifás fűtési idény. Ezzel pedig rengeteget lehet spórolni.

Economx emlékeztetett arra, hogy október 15-ől kezdetét vette a H tarifás fűtési idény. A 2010 óta elérhető kedvezményes áramdíjszabást azért hozták létre, hogy azzal lehessen működtetni a fűtési idényben a hőszivattyúkat, a klímákat és a megújuló energiaforrásokból kiépített fűtési rendszereket. Az egész országban elérhető a fűtési időszakban, vagyis október 15-től április 15-ig.

Hőszivattyús rendszerrel lehetőség van a kedvezményes H tarifa igénybevételére, amellyel csökkenthetők a fűtési költségek.

Az MVM többször, az energiaválság közepén is figyelmeztetett arra, hogy a H árszabás lényege a környezetkímélő, megújuló energiaforrást használó fűtési technológiák támogatása. A tarifát a lakossági felhasználók hőszivattyús technológiát alkalmazó és megújuló energiaforrást használó fűtési rendszerek esetén vehetik igénybe. Ilyenek például bizonyos splitklímák is, amelyek fűteni és hűteni egyaránt képesek, illetve meghatározott minimális SCOP-értékkel működnek.

Fontos hozzátenni, hogy az MVM honlapján az olvasható, hogy a H tarifa bekötéséhez a már meglévő mellé egy külön, kéttarifás mérő kialakítása szükséges. Ha az ingatlan nem rendelkezik akkora elektromos kapacitással, amely elbírja a hőszivattyút vagy a klímát, akkor szükség van a hálózat bővítésére. A teljesítménynövelés 32 amperig díjmentes, felette csatlakozási díj fizetendő amperenként (3900 Ft + áfa / A), de a kedvezményes tarifa kapacitását nem a rendelkezésre álló kapacitásból veszik el, hanem azon felül adják.

A szakértők is ezt választják

Korábban az Index külön interjú keretében foglalkozott ezzel a témával, akkor Zuggó Balázs, a Daikin Hungary ügyvezető igazgatója kifejtette, ha a fűtéshez kapcsolódó áramszámlára vonatkozóan kell tippet adnia, akkor használjunk hőszivattyús rendszert, és igényeljünk H tarifát a szolgáltatótól.

A hőszivattyús rendszerek ugyanis 1 kWh villamos áramból a külső környezetből kivont energia segítségével akár 4-5 kWh-nyi hasznos fűtési energiát képesek előállítani.

Ha a villamos energia 70 forintos piaci árát vesszük alapul, akkor ezért a 70 forintért 4-5 kWh-nyi hőenergiát kapunk, tehát az 1 kWh-ra eső költségünk hozzávetőleg 17 forint lesz. Amennyiben a hőszivattyúnk 3,4-es SCOP-értékkel rendelkezik – ma gyakorlatilag nincs olyan új készülék, ami ezt ne tudná teljesíteni –, akkor igényelhetjük a hőszivattyúra létrehozott úgynevezett H tarifát, ami persze számos már működő, korábbi készülékre is igényelhető. „A H tarifánál 1 kWh villamos áram 23 forintba kerül, tehát a fenti példa alapján az így előállított hőenergia ára csupán 6 forint/kWh lesz, ami körülbelül fele a gázból előállított 1 kWh energia költségének” – húzta alá a Daikin Hungary ügyvezető igazgatója.

A H tarifa a hőszivattyús elven működő, megújuló energiát hasznosító berendezésekre igényelhető, amiknek a fűtési jósági foka legalább 3,4 (SCOP/A, azaz a szezonális jósági foka mellett ≥3,4, azaz 1 kW felvett energiából legalább 3,4 kW-nyi fűtési hőenergiát képesek előállítani) – összegezte.

Zuggó Balázs kiemelte, a fűtési időszakon kívül a normál A1 díjszabás érvényes. Ez az elszámolás a területileg illetékes villamosenergia-szolgáltatónál igényelhető, és külön mérőóra kiépítése szükséges hozzá, mert a H tarifáról működő berendezés külön áramforrásról kapja az elektromos áramot. A H tarifa nemcsak az újonnan telepített, hanem a már meglévő hőszivattyúkhoz, fűtőklímákhoz is igényelhető. A fűtési időszakon kívül a normál díjszabású tarifaárak érvényesek ezen berendezések áramfogyasztására is. Két nagyon nagy előnye van:

  1. Alacsony a díjszabása, hiszen a 2022. augusztus 1-től alkalmazott rezsiszabályok értelmében a hőszivattyús áramtarifa díja nem változott, továbbra is mintegy 23 Ft/kWh,.
  2. Nem vonatkozik rá átlagfogyasztási korlátozás sem, tehát bármennyit is fogyaszt a hőszivattyúnk, a 23 forintos kWh-árat fizetjük a fűtési időszakban.