Újabb együttműködést írt alá a kormány Kínával

2023.10.16. 09:44
Hazánk célja, hogy részese legyen a világgazdaság technológiai fejlődésének, amelyhez el kell mélyíteni a két ország közötti gazdasági együttműködést, különös tekintettel a digitalizációra és a Digitális Selyemút fejlesztésére – olvasható a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében, amelyben bejelentik, Nagy Márton együttműködési megállapodásokat írt alá Kínában.

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével a magyar kormány delegációja közel egyhetes látogatást tesz Kínában. Orbán Viktor és Li Csiang kínai kormányfő hétfői megbeszélését követően Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a két miniszterelnök jelenlétében négy megállapodást írt alá:

  1. a digitális gazdaság területén történő együttműködés erősítéséről, 
  2. a gazdaságfejlesztési politika területén történő együttműködésről és cseréről,
  3. a technológiafejlesztés területén történő együttműködésről,
  4. valamint a digitális gazdasági fejlesztés területén történő együttműködés erősítéséről.

Nagy Márton az együttműködési megállapodásokról szólva kiemelte, Kína Magyarország 9. legjelentősebb kereskedelmi partnere és a világ második legjelentősebb gazdasága. A kínai gazdaság rendkívüli fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben és technológiai világnagyhatalommá vált.

Hazánk célja, hogy részese legyen a világgazdaság technológiai fejlődésének, amelyhez el kell mélyíteni a két ország közötti gazdasági együttműködést, különös tekintettel a digitalizációra és a Digitális Selyemút fejlesztésére.

A gazdaságfejlesztési miniszter hozzátette, mindennek érdekében a ma aláírt megállapodások többek közt a digitális gazdaság, az új energiahordozók és szén-dioxid-mentesítés, az 5G és a 6G, a gyógyszeripari és orvosi berendezések gyártása, a kkv-k, a zöldgazdaság, illetve a mesterséges intelligencia területén kívánják erősíteni az együttműködést.

Nagy Márton kiemelte, a magyar gazdaság ma már egyre több lábon áll, hiszen a keleti nyitás sikerének is köszönhetően Magyarország 2010 óta egy perifériás térségből egy gazdasági szempontból kiemelt találkozási ponttá vált, ahol a nyugati és keleti tőke a legmagasabb fejlettségű, high-tech iparágakban – mint például az elektromosjármű-gyártás – kapcsolódik össze egymással. Mindez erősíti a beruházás- és exportalapú gazdaságot, így hozzájárul a gazdasági növekedéshez, a munkahelyek és a családok megvédéséhez.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter legfrissebb véleménycikkét az alábbi linken lehet elérni.