Sokan nem örülnének a benzinárstop visszatérésének

2023.10.20. 13:13
A Publicus Intézet a Népszava felkérésére készített reprezentatív kutatást, melyben többek között azt vizsgálta, mit szólnának az emberek a benzinárstop visszatéréséhez.

A megkérdezettek fele elutasította a benzinárstop visszahozatalának ötletét, és 37 százalék támogatta azt. Településtípusok szerint a községi lakosok örülnének leginkább az újrázásnak. Lakóhelytípus szerint legnagyobb százalékban a családi otthonok lakói voksoltak az árstop visszatérésére, legkisebb mértékben pedig a társasházban élők.

A kutatás eredményei szerint az autósok 9 százaléka a jelenlegi üzemanyagárak miatt már más közlekedési módra váltott; 33 százalék számára a 899 forintos literenkénti ár lenne az a határ, amikor feladná a rendszeres autóhasználatot.

A Népszava megrendelésére készült kutatás tanúsága szerint egy autóval rendelkező háztartás átlagosan havi 40,45 ezer forintot költ üzemanyagra. Autója a megkérdezettek 61 százalékának van.

A Pulzus Kutató Totalcarnak készített felmérése – mint beszámoltunk róla – arra jutott, hogy az üzemanyagárak miatt a magyarok hatoda döntött úgy, hogy nem ül autóba, 27 százalékuk azonban eltántoríthatatlan.