Százmilliárd forint pluszbevétel is jöhet a költségvetésbe a minimumadó miatt

2023.10.20. 08:20
Mintegy százmilliárd forint pluszbevétel is keletkezhet a költségvetésben a most társadalmi egyeztetésre benyújtott globális minimumadóról szóló törvénytervezet szerint. A kormány honlapján közzétett dokumentumok az alapelvek és meghatározások mellett arra is kitérnek, hogy mely vállalatoknak kell fizetniük a minimumadót, és azt hogyan kell kiszámítaniuk.

A törvénytervezet szerint a kiegészítő adókötelezettség alanyai azon vállalatcsoportok tagjai lesznek, amelyek a végső anyavállalat összevont (konszolidált) pénzügyi beszámolója szerinti éves bevételük négy adóév közül legalább kettőben eléri vagy meghaladja a 750 millió eurót.

A kormány honlapján megjelent társadalmi egyeztetésre adott tervezet hatásvizsgálati lapja szerint a költségvetésnek 96,5 milliárd forint adótöbblete lesz a megemelt adóból – vette észre a Portfolio.

Ez a többletabból adódik össze, hogy míg a társasági adó ténylegesen megfizetett szintje 5 százalék körül mozog, addig a minimumadó 15 százalékos szintet ír elő a nagyvállalatoknál.

A dokumentumokból az is kiderült, hogy Magyarországon lefedett adónak kell tekinteni különösen a társasági adót, a helyi iparűzési adót, az energiaellátók jövedelemadóját, és az innovációs járulékot is. Ami azt jelenti, hogy ezeket a tételeket le lehet vonni a 15 százaléknyi taokötelezettségből.

Itt is van kivétel

A tervezet az iparűzési adó esetében tisztázza, hogy a minimumadó alapja a nettó árbevétel, csökkentve az alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés adóévben elszámolt közvetlen költségével. Ezalól kivétel, ha a vállalkozó az adóévre a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerinti kutatás-fejlesztési tevékenység adókedvezményének alkalmazását választotta.

Hozzátették, hogy a törvény hatálya alá tartozó fizetési kötelezettséget forintban, dollárban vagy euróban kell teljesíteni, és az adózónak minden egyes adóév végén meg kell határozni és a könyvviteli nyilvántartásban rögzíteni a kiigazított lefedett adóját.

Továbbá azok helyes kiszámítását az adóhatóságok ellenőrzik, ezért a csoporttagoknak gondoskodniuk kell arról, hogy minden szükséges információval és dokumentummal rendelkezzenek, valamint betartsák az érvényes törvényi előírásokat, iránymutatásokat.