Milliárdokat költöttek bérfejlesztésre a kereskedelmi láncok

2023.10.20. 14:20
Az áruházláncok bérköltsége évi több tízmilliárd forint, és van ahol a juttatási csomag mellett egy év alatt 37 százalékos béremelés történt.

Az Economx megkereste a piacon meghatározó kereskedelmi láncokat, hogy mekkora bérköltséggel, személyi ráfordítással dolgoznak, milyen juttatási rendszerrel honorálják a munkavállalókat, és miként állnak a nemek közti bértranszparenciához, amelyet az Európai Unió írt elő a tagállamok vállalatainak.

Az Aldinál nőttek a reálbérek

Az Aldi közölte az Economxszal, hogy az infláció és a munkaerőpiaci folyamatok figyelembevételével dönt az évi rendes, illetve az évközi rendkívüli béremelésekről.

Az Aldi a tavalyi év folyamán két béremelést hajtott végre: legtöbb munkatársuk 2022-ben legalább 16, de pozíciótól függően akár 27 százalék béremelésben részesült.

A cég dolgozói 2023. január 1-jétől az értékesítési, logisztikai és irodai munkakörökben – néhány kivételtől eltekintve – egységesen újabb 10 százalékos béremelésben részesültek.

Ezzel egyes területeken 37 százalékkal növelte béreit az áruházlánc mindössze 12 hónap alatt,

a reálbérek jelentősen növekedtek a vállalat munkatársai esetében. Az Aldi a versenyképes béreken kívül valamennyi munkatársának ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat biztosít, és minden nap friss zöldséget és gyümölcsöt kínál dolgozóinak.

Az Aldi közölte, hogy egyenlő bánásmódot biztosít az azonos munkakörben dolgozó férfiak és nők számára, valamint kijelentették, az egyenlő fizetés, az egyenlő juttatások és az egyenlő karrierlehetőségek biztosítása az náluk alapvető érték. Az áruházlánc munkatársainak több mint 70 százaléka nő, a nemek aránya a vezető pozíciókban is hasonlóan alakul, itt a nők aránya több mint 50 százalék.

A vállalat sávos rendszerben honorálja munkatársai lojalitását, tehát minél tovább dolgozik a vállalatnál egy munkavállaló, annál magasabb, az infláció mértékét figyelembe vevő, évente megújuló bérsávba kerül.

A Tesco 15 százalékot emelt

A Tesco által közétett 2022-es adatok szerint 11 ezren dolgoznak és a munkavállalók 67 százaléka nő. A Tesco az idei pénzügyi évében 5,7 milliárd forintot fektet az áruházakban és a logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérébe, amely így a tavalyi bérmegállapodáshoz képest átlagosan

15 százalékkal emelkedett.

2017 és 2022 között közel 27 milliárd forintos bérfejlesztést hajtottak végre. Friss hír a vállalat életében, hogy a munka-magánélet egyensúly megteremtése érdekében minimum évi 25 nap fizetett szabadságot adnak minden munkatársuknak.

Nincs nemek közötti bérkülönbség az Auchan áruháznál 

Az Auchan közel 6500 munkatársat foglalkoztat, az Economxnak pedig arról számoltak be, hogy 

2022-ben a személyi jellegű ráfordítás 32,7 milliárd forint volt.

Az Auchan hangsúlyozta a portálnak, hogy a nemek közötti bérkülönbségről nem beszélhetünk, a kompetenciák, és a teljesítmény alapján változhat a fizetés egyes munkakörök esetében.

A béren kívüli juttatások a vállalatnál a következőkre terjednek ki: 12 százalékos vásárlási kedvezmény; bruttó 15 200 forint értékű Auchan Cafetéria kártya; minden nap friss gyümölcs; kiemelt kockázati élet-, baleset- és betegségbiztosítás; egészség- és szűrőprogramok; részvényesi program, amellyel minden munkatárs élhet; a jubiláló munkatársak esetében egyszeri juttatás biztosítása.

A cég közölte, hogy a jogszabályi kötelezettségen felül a munkavállalók munkába járásának költségeit is jelentősen támogatják, továbbá bizonyos szolgáltatásoknál (bank, szálloda, mobil, sport) kedvezményeket vehetnek igénybe a munkatársak.