Hatalmas hitelcsomag nyílhat meg a kkv-k előtt

2023.10.23. 18:14
Több mint 570 milliárd forint összegű hitelhez juthatnak hozzá könnyebben a hazai kkv-k az EU által támogatott garanciavállalás segítségével a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. új termékén keresztül.

Az Európai Bizottság és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 274 millió eurós összegű uniós viszontgarancia-megállapodást kötött az InvestEU program keretében. A Garantiqa az európai uniós viszontgaranciával a kis- és középvállalkozások hitelfelvételét tudja segíteni, amelyek megfelelnek az InvestEU programjában foglalt feltételeknek. A megállapodással  olyan területek finanszírozására kerülhet sor, mint a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a tiszta energia, a digitalizáció, az ellátási lánc fejlesztése, a kutatás-fejlesztés, a termelékenység javítása, valamint a magyar felzárkóztatási régiók és a vidékfejlesztés támogatása.

A viszontgaranciával összességében 1,5 milliárd euró (több mint 570 milliárd forint) összegű új hitelportfólió támogatására nyílik lehetőség a hazai KKV-k számára

– hívta fel a figyelmet a Garantiqa Zrt. 

Kockázatosabb cégek is kaphatnak hitelt

A garanciaprogram a bankok által magasabb kockázatúnak ítélt, s így nem vagy csak kivételes esetben finanszírozott beruházások megvalósítását segíti, illetve mód nyílik hosszabb lejáratú projektek finanszírozására is, amelyek gazdasági és társadalmi hatása is jelentős – emlékeztetett a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye. Emellett a megkötött egyezmény hozzájárul a magyar ipar modernizációjához és karbonsemlegesítéséhez, így támogatva az Európai Unió stratégiai céljainak megvalósítását, amelyek a zöld- és digitális átállás biztosítására irányulnak.

Az InvestEU Program célja, hogy több mint 372 milliárd eurós további beruházási hullámot indítson el a 2021–2027 közötti időszakban. Az InvestEU uniós költségvetési garanciát nyújt a végrehajtó partnerek számára kockázatvállalási kapacitásuk növelésének elősegítése érdekében, ezáltal hozzájárul az állami és magánbefektetések mozgósításához – az uniós szakpolitikai prioritásoknak megfelelően – mondta a mai brüsszeli aláíráskor Paolo Gentiloni gazdaságért és pénzügyekért felelős uniós biztos.

Az Európai Bizottsággal létrejött megállapodás egy újabb fontos lépés afelé, hogy minél több hazai vállalkozás juthasson olyan finanszírozási eszközökhöz, amelyek támogatják növekedési céljaik elérését. A garanciaprogram nagyban javítja a finanszírozáshoz való hozzáférést, így a beruházásokkal tovább javulhat a kkv-szektor termelékenysége, hatékonysága és versenyképessége, éppen ezért a megállapodás aláírása fontos előrelépés a magyar gazdaság számára. Ugyanis

ahhoz, hogy a magyar gazdaság folyamatosan fejlődni tudjon, elengedhetetlen, hogy a hazai kis- és középvállalkozások is sikeresen meg tudják valósítani kitűzött céljaikat

– mondta Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár.

Európai éllovasok

Szabó István Attila, a Garantiqa vezérigazgatója arra emlékeztetett, hogy a társaság már eddig is a hazai kkv-hitelezés egyik megkerülhetetlen szereplője lett, a társaság 2023. első félévének végén már 2545 milliárd forintnyi intézményi kezességvállalást biztosított 3200 milliárd forintot elérő hitelállományhoz.

Ma már minden harmadik, hazai kkv-k számára nyújtott hitelt a társaság kezességvállalásának segítségével vesznek fel a hazai vállalkozások. A garanciaállomány bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított 4,4 százalékos aránya azt jelzi, hogy 2022-ben a Magyarország támogatta kezességgel a legnagyobb mértékben a kis- és középvállalkozói szektort – az EU-átlag ennek kevesebb mint harmada, 1,4 százalék volt. Az InvestEU program révén egy új, még az eddiginél is kedvezményesebb feltételeket kínáló kezességi terméket tudunk biztosítani a magyar vállalkozások számára – mondta a vezérigazgató.