Rekordmagas a kórházak tartozásállománya, nagy változás várható

2023.10.24. 16:02
Túlszárnyalta a kórházak tartozásállománya az eddigi rekordokat, most már a 100 milliárd forintot is meghaladja. Az Orvostechnikai Szövetség álláspontja világos, és ezt Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárnak is tolmácsolták: a tartozásokat ki kell fizetni, még az államnak is.

Soha nem volt még ilyen magas a kórházak tartozásállománya, amely jelenleg 108,2 milliárd forint regisztrált érték. Ez 23,4 milliárd forinttal szárnyalta túl minden idők legmagasabb kórházi adósságát – írja az Economx.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára arról beszélt a lapnak, amire a magyar orvostechnikai szektor meghatározó érdekképviseleti szervei egy közös sajtótájékoztatón már felhívták a figyelmet október elején: 

szeptember végére a kórházi adósságok összege meghaladta a 100 milliárd forintot.

Mint írják, ekkora kintlévőséggel már nem tudnak megbirkózni, hiszen hónapok óta hitelből működtetik a vállalkozásaikat. 

Halmozódnak a kifizetetlen számlák

Az egyetemi klinikák tartozásai:

  • Debreceni Egyetem: 9,914 milliárd forint (+ 1,73 milliárd)
  • Semmelweis Egyetem: 1,139 milliárd forint (+189 millió)
  • Pécsi Tudományegyetem: 7,447 milliárd forint (+856 millió)
  • Szegedi Tudományegyetem: 7,337 milliárd (+929 millió)

A Magyar Államkincstár (MÁK) adatai azért térnek el, mert a modellváltás miatt az egyetemi klinikáknak nem kell az államkincstárnak adatot szolgáltatni. 

Eszerint az egészségügyi intézmények szeptember végén 82,5 milliárd forinttal tartoznak a beszállítóiknak. 

A tartozásállományból 0,2 milliárd forint az állammal, 0,4 milliárd forint a társadalombiztosítás pénzügyi alapjával szembeni tartozás, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben 81,9 milliárd forint áll fenn, amelyből 2 milliárd forint államháztartáson belülre irányul.

Az adós intézmények száma szeptemberben 295, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozása 81 intézménynek volt, vagyis 

minden második intézményben halmozódtak a kifizetetlen számlák. 

Arról is beszámoltak, hogy idén őszre az intézmények kifizetetlen számlái 66 százalékra nőttek a megelőző évek 40 százalékához képest.

A megoldás legkevesebb másfél évnyire van

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára elmondta, hogy hivatalos reakciókat nem kapnak sehonnan. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár azonban úgy fogalmazott egy Balatonalmádiban tartott eseményen, hogy 

november elején kerülhet a kormány asztalára a kórházi adósságok rendezésének ügye.

Az adósságrendezés mellett az is a céljuk, hogy megmutassák a Pénzügyminisztériumnak, melyek azok az adósságnövelő költségelemek, amelyek nem a menedzsmentoldalon keletkeznek. Az egész akciónak 1,5-2 év múlva lesz tényleges és látható eredménye – derült ki a beszédéből.

Rásky László leszögezte: az Orvostechnikai Szövetség álláspontja elég nyilvánvaló, 

miközben támogatják az egészségügyi kormányzat törekvését az átlátható gazdálkodás és finanszírozás megteremtésére, a megrendelt és teljesített szolgáltatások, leszállított áruk ellenértékét határidőre meg kell fizetni. Még az államnak is.