Bejelentették: tovább csökken a kamatplafon mértéke

2023.10.27. 09:32
Újra a Bankszövetséggel egyeztetett Nagy Márton: november 2-től 11,5 százalékra csökken az önkéntes kamatplafon mértéke a vállalkozói forgóeszközök esetében – írta legfrissebb közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

„Nagy Márton javaslatára és a Bankszövetség támogatása mellett a kereskedelmi bankok október 9-től önkéntes kamatplafont alkalmaznak. Az önkéntes kamatplafon – a lényegesen kedvezőbb feltételek okán – a vállalkozások és a családok számára több millió forintos megtakarítást jelenthet” – írta a közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A csütörtöki megbeszélésen a felek áttekintették az elmúlt időszak tapasztalatait. 

Megállapították, a kamatplafon bevezetését a piaci szereplők kedvezően fogadták.

A gazdaságfejlesztési miniszter a jegybank kamatdöntése kapcsán kiemelte: a vállalkozásokat érintő kamatstop kivezetésére és a lakossági kamatstop felülvizsgálatának megkezdésére – a kormány vállalásának megfelelően – akkor nyílik lehetőség, amennyiben a jegybanki alapkamat egy számjegyűre csökken.

Csökken az önkéntes kamatplafon

A jegybanki alapkamat csökkentése ugyanakkor szükségessé tette az önkéntes kamatplafon felülvizsgálatát, így a felek abban állapodtak meg, hogy november 2-től az újonnan szerződött vállalkozói forgóeszközhitelek esetében az önkéntes kamatplafon mértéke 12 százalékról 11,5 százalékra csökken, míg a lakossági lakáscélú hitelek (új és használt lakóingatlan vásárlása, felújítása) továbbra is maximálisan 8,5 százalékos THM-szinten érhetők el az ügyfelek számára.

Utóbbi mértéke egy újabb jegybanki döntés esetén, várhatóan december során csökkenhet.

Az előzetesen megállapított menetrendnek megfelelően megkezdődött a banki digitalizációt érintő konkrét javaslatok megtárgyalása. A közlemény szerint javaslatokkal kapcsolatban a miniszter kiemelte, a gazdaság versenyképességének megőrzéséhez kettős transzformációra van szükség: a vállalkozásoknak, gazdasági szereplőknek nemcsak a zöld átállást, hanem a digitalizációt is végre kell hajtaniuk.

Október 1-jén a kereskedelmi bankok megkezdhették a lakossági tájékoztatólevelek kiküldését. Nagy Márton hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a lakosság minél hamarabb kézbe vehesse és tanulmányozhassa a megtakarításának értékmegőrzését segítő információkat.

Mindemellett a miniszter tájékoztatást adott a Bankszövetség képviselői számára a kormány legújabb családtámogatási döntéséről, a CSOK Pluszról. Arra kérte a kereskedelmi bankokat, ahogy eddig, továbbra is aktívan működjenek közre a családok otthonteremtésében – összegezte a tárca.