Szentkirályi Alexandra: Brüsszel megtámadta Magyarországot

2023.10.31. 17:07
Brüsszel azt akarja elérni, hogy eltöröljük a rezsicsökkentést, a kamatstopot és az extraprofitadót – mondta Magyarország kormányának szóvivője egy keddi videóüzenetében. Jön a nemzeti konzultáció, amelyben gazdasági témák is terítékre kerülnek.

„Az új nemzeti konzultációban három olyan gazdasági témájú kérdés is lesz, amelyekben Brüsszel megtámadta Magyarországot, és ránk akarja kényszeríteni saját akaratát” – fogalmazott Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Szerinte ezek olyan kérdések, amelyek jelentősen meghatározzák a magyar gazdaságot és a családok mindennapjait.

Brüsszel ugyanis azt akarja elérni, hogy eltöröljük a rezsicsökkentést, a kamatstopot és az extraprofitadót. Az Európai Bizottság írásos állásfoglalásában azt írja, az energiatámogatási intézkedéseket, magyarul a rezsicsökkentést fokozatosan meg kell szüntetni

– mondta a kormányszóvivő, majd hozzátette: azt a támogatást szeretnék eltörölni, amelynek köszönhetően az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb a lakossági gáz és áram ára, havonta átlagosan 181 ezer forinttal csökkenti a családok energiaszámláit.

A kormány arról is megkérdezi a magyar embereket, hogy mit szólnak ahhoz, hogy Brüsszel a kamatstopot is el akarja törölni.

Szentkirályi Alexandra szerint ez közel 30 ezer vállalkozást véd a banki kamatoktól. Végezetül az extraprofitadót is megszüntetné Brüsszel, így hát erről is megkérdezik a magyar polgárokat. A szóvivő értekezését úgy zárta, hogy „hamarosan jön tehát a nemzeti konzultáció. Mindenki elmondhatja a véleményét a mostani brüsszeli vezetés politikájáról. Nemcsak a háború, a migráció kapcsán, hanem gazdasági kérdésekben is”.

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában bejelentette, hogy új nemzeti konzultáció indul. Elemzőket kérdeztünk a nemzeti konzultációk céljairól és következményeiről, ez az alábbi linken érhető el.