Nagy István: Jövő évtől új agrár- és vidékfejlesztési pályázatok indulnak

2023.11.01. 12:03
Az agrárgazdasági miniszter a Facebook-oldalán jelentette be, hogy az elkészült tervezet szerint a 2024-es évben csaknem 2900 milliárd forintnyi támogatásra pályázhatnak a gazdálkodók.

Nagy István videónyilatkozatában úgy vélekedett, ez a forrás elegendő a hozzáadott érték növeléséhez, a magyar élelmiszer-termelés fenntarthatóságának erősítéséhez, a hazai gazdaság- és vidékfejlesztési célok megvalósításához, valamint az uniós zöldelvárások egyidejű teljesítéséhez is.

A kormányoldalon is elérhető 69 kiírásból álló menetrendet ismertetve elmondta: 2024 februárjától indulhatnak az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó felhívások, márciusban jelenhet meg a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások támogatásának első pályázati csomagja. Ez magában foglalja az élelmiszeripar, a takarmányipar, a kertészet és az állattartás beruházásait segítő felhívásokat. 

Ugyancsak tavasz elején tervezik elindítani az ökológiai szempontból fontos földhasználatváltást segítő támogatásokat, nyárra készülhet el a generációváltást segítő felhívás, míg őszre várható a vidékfejlesztési pályázati konstrukciók előkészítése – sorolta.

Továbbá a jövő év végére újabb beruházási, pályázati csomag meghirdetését időzítik, amely a precíziós gazdálkodást vagy éppen a terménytisztítás-szárítás technológiai megújulását segíti – idézte szavait az MTI.

Rámutatott, 2027-ig 1500 milliárd forint támogatással 11 olyan szakmai programot valósítanak majd meg, amelyek a gazdaságfejlesztést, a zöldjövő feltételeinek megteremtését és a megújuló vidéket segítik.