Több ezren veszítették el szlovák állampolgárságukat az elmúlt tizenhárom évben

2023.11.01. 11:45
A 2010-ben elfogadott, állampolgárságról szóló törvény életbe lépésétől idén szeptember 20-ig 4505 személy veszítette el szlovák állampolgárságát – közölte a szlovák belügyminisztérium.

Robert Fico első kormánya idején módosították 2010-ben a szlovák állampolgárságról szóló törvényt, kizárva a kettős állampolgárság lehetőségét – írja az Infostart. A lap emlékeztetett, Magyarország 2011-ben egyszerűsítette a határon túli magyarok honosítását. 

A szlovák belügyminisztérium nemrégiben közzétett adataiból kiderül, hogy az elmúlt tizenhárom év alatt 4505-en veszítették el szlovák állampolgárságukat. A legtöbben, 1033-an a cseh, 1026-an a német, 696-an az osztrák, 468-an a brit, 251-en az amerikai, 165-en a magyar állampolgárság felvétele miatt mondhattak le szlovák útlevelükről. 

A svájci és az ausztrál állampolgárságot felvevők száma is száz felett van, őket a norvég, a holland, a kanadai, az ír, a svéd, az olasz, a belga, a francia és a luxemburgi, a finn, a dán és a spanyol útlevélhez jutók követik. 

Mint mi is beszámoltunk róla, még 2021-ben módosítottak Szlovákiában az állampolgársági törvényen, miszerint könnyebben visszakaphatják szlovák állampolgárságukat azok, akik „saját akaratukból” lemondtak róla. A rendeletmódosítás szerint könnyebben szlovák állampolgársághoz jutnak azok, akik tudják igazolni, hogy egyik egyenes ági felmenőjük szlovák volt. Azóta cseh állampolgároknak és a 65 év felettieknek nem kell igazolni ehhez nyelvtudásukat sem.

A 2022. februári rendelkezés óta alapesetben a kettős állampolgárságot csak akkor engedélyezik, ha az adott személy legalább öt éve Szlovákiában bejegyezve él, vagy örökbefogadással szerezte meg a másik ország állampolgárságát, ha idegen országban kötött állampolgárságot.