Ezt az adatot senki nem várta, elképesztő munkaerőhiány következhet

2023.11.02. 17:23
A Brüsszelben tartott Európai Szociális Csúcson (Tripartite Social Summit) az uniós vezetők és partnereik gyűltek össze, hogy megvitassák az Európai Unió legfontosabb gazdasági kérdéseit. A találkozó fő témája: „A sikeres európai gazdaság alapjai munkavállalók és a vállalatok számára” – tájékoztatott erről a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége.

A csúcstalálkozót Ursula von der Leyen vezette, Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével. Az évente két alkalommal megrendezett eseményen az EU Tanácsának jelenlegi és a soron következő elnökségét képviselő küldöttek, az európai intézmények vezetői, az európai szociális partnerek vezető képviselői, valamint Spanyolország, Belgium és Magyarország – a jelenlegi és a soron következő elnökséget adó országok – nemzeti munkavállalói és munkáltatói szervezetei vesznek részt.

35 millióval kevesebb munkavállaló lehet

A megbeszélések fő témája az európai munkaerőhiány kezelésé volt. „Mivel a körülöttünk lévő világ gyorsabban változik, mint valaha, a szociális partnerek állnak a gazdasági és társadalmi kihívásokra adott válaszaink középpontjában. Vállalkozások milliói keresnek munkaerőt, ezért javítanunk kell a munkaerőpiachoz való hozzáférést, és segítenünk kell a munkavállalókat a szükséges készségek megszerzésében” – mondta beszédében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, majd kiemelte:

Egyszerűsíteni kell a vállalkozások adminisztratív szabályait, ha növeljük az EU versenyképességét. Csak a szociális partnerekkel együttműködve tudunk minőségi munkahelyeket, valamint fenntartható növekedést biztosítani.

A közlemény szerint magyar üzleti szféra munkáltatóinak érdekeit Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége-BusinessHungary (MGYOSZ) képviselte. Felszólalásában kiemelte a jelenlegi bizonytalanságokkal teli geopolitikai helyzetből adódó nehézségeket, azonban hozzátette, a megfelelő stratégiával és szakpolitikai döntésekkel az Európai Unió csökkentheti a munkaadókat érintő bizonytalanságot. 

Az előrejelzések szerint a munkaképes korú népesség az Európai Unióban 35 millióval, Magyarországon pedig félmillióval csökken 2050-re.

„Ezért kulcsfontosságú, hogy az EU hosszú távú stratégiát dolgozzon ki a demográfiai trendek megfordítására a gazdaság támogatása érdekében. A vendégmunkások fogadásának pedig célzottnak, szelektívnek és kontrolláltnak kell lennie” – tette hozzá Rolek Ferenc.

A közlemény szerint Rolek Ferenc felszólalásában a közép-kelet-európai országok EU-n belüli specifikus problémájára is kitért, ezzel kapcsolatban arra világított rá, hogy „a munkaerőhiány és annak kezelési módjai régiónként és országonként eltérőek. A munkaerő mozgásának iránya az EU-n belül kelet–nyugati irányú. Ezért a közép-kelet-európai régió, ezen belül Magyarország ennek a belső munkaerő-vándorlásnak a vesztese. A demográfiai csökkenésre hozzáadódva ez lassítja az érintett országok gazdasági növekedést, és jelentősen gátolja ezen országok felzárkózását”.

Végezetül javasolta az EU döntéshozóinak egy olyan pénzügyi mechanizmus kialakítását, amely a munkaerő szabad mozgásának fenntartása mellett, igazságosan kompenzálja a közép-kelet-európai országokat az EU-n belüli munkaerő elszívásból eredő jelentős veszteségekért.