110 év börtönt is kaphat a milliárdos csalással vádolt kriptokirály

2023.11.03. 06:48
Bűnösnek találta minden vádpontban Sam Bankman-Friedet az esküdtszék csütörtökön New Yorkban. A tavaly összeomlott FTX kriptovaluta-tőzsde alapítóját és egykori vezérigazgatóját legkevesebb 10 milliárd dollár értékű csalással és visszaéléssel, a befektetők, ügyfelek és hitelezők félrevezetésével vádolták.

A tárgyalás szerdán zárult, az esküdtek alig négy óra alatt jutottak egyértelmű véleményre a vádlott bűnösségéről.

Sam Bankman-Friedre jövő márciusban még egy bírósági eljárás várhat, ahol az FTX összeomlásának körülményeiért vonják felelősségre.

A most zárult első büntetőügyben hozott esküdtszéki döntés és a vádpontok alapján a bíró akár 110 év börtönt is kiszabhat.

A New Yorkban tartott egy hónapos bírósági tárgyaláson az ügyészek bizonyították, hogy a vádlott tudott a vállalkozásánál, valamint az ahhoz kapcsolódó befektetőcégnél – az Alameda Researchnél – zajló törvényellenes cselekményekről, és hogy Bankman-Fried a befektetők pénzét sajátjaként kezelte, cégét pedig egyfajta malacperselyként használta.

A védelem arra épített, hogy Bankman-Fried tudomása nélkül zajlott a gazdasági visszaélések sora. A vádlott a bíróságon elismerte, hogy hibázott, de azt állította, hogy nem követett el csalást és senkitől nem lopott. Védője szerint a szövetségi ügyészek azt a látszatot próbálták kelteni, miszerint védence egy „gazember és szörnyeteg“, ami nem igaz – adta hírül az MTI.

A tárgyaláson többek között ellene vallott egykori barátnője, Caroline Ellison, aki az Alameda Research vezetőjeként dolgozott, és vádalkut kötött az ügyészséggel.

A most 31 éves Sam Bankman-Fried vállalkozása sikerének csúcspontján 26 milliárd dollárt meghaladó vagyonnal rendelkezett, a világ leggazdagabb 30 év alatti vállalkozójaként tartották számon.

Mint írtuk, az FTX összeomlása és csődeljárásának megkezdése idején Sam Bankman-Fried a Bahama-szigeteken élt, ahol tavaly ősszel vették őrizetbe, majd decemberben adták ki az amerikai hatóságoknak. New Yorkban a bíróság először házi őrizetet rendelt el szigorú feltételek mellett, amit idén augusztusban azok megsértése miatt őrizetbe vételre változtatott, a vádlott azóta börtönben várta a tárgyalás kezdetét.

Az FTX kriptovaluta-tőzsde  novemberben jelentett csődöt , miután nem tudott eleget tenni fizetési kötelezettségeinek. Sam Bankman-Fried 27 évesen, 2019-ben alapította vállalkozását, amely révén rövid idő alatt a világ legfiatalabb milliárdosává vált, a Forbes 2021-ben még 26,5 milliárd dollárra becsülte a vagyonát.