Megállíthatatlan a forint, sorra töri át az akadályokat

2023.11.03. 18:31
Fontos támaszokat tört le az euró–forint és a dollár–forint árfolyama is. Péntek reggel még a 382-es szint közelében kezdte a napot a forint, azonban péntek délutánra megtáltosodott a magyar fizetőeszköz, és pár óra leforgása alatt 379 forintra olvadt egy euró.

Fontos támaszokat tört le az euró–forint és a dollár–forint árfolyama is. Az euró–forint esetében elsőként a 382,50-es támasz esett el.

A pénteki kereskedésben elérte a 200 napos mozgóátlagot az árfolyam 380,14-nél, majd alá is került.

„Amennyiben a letörése szignifikáns lesz, a következő rövid távú támasz 377,20-nál adódhat. A dollár–forint árfolyamában elsőként a 365-ös támasz tört le, majd a 354,80 szint is megsérült, a következő támasz a 200 napos mozgóátlag 351,86-nál” – jelezte az Indexnek Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője. Péntek 18 óra körül kis híján 379 forintot ért egy euró, szemben a reggeli 382-vel.

EURHUF 2023-11-03 18-22-52.png

Ezért erősödik a forint

A hét legjobban várt eseménye a Fed szerdai kamatdöntése volt, amely összességében megfelelt a piaci várakozásoknak azzal, hogy nem változott az irányadó ráta. Ugyan Powell a beszédében nem zárta ki a további kamatemelést, a vártnál lazább hangnemet ütött meg, amiből a befektetők azt a következtetést vonhatták le, hogy a jegybanki kamatok már elérték a csúcsukat.

Ez pedig gyengítette a dollárt az euróval szemben, amely a forint fokozatos erősödését is kiváltotta csütörtök délelőttől kezdődően, így pedig péntek délelőttre a forint az euróval szemben a 381-es szint közelébe tudott erősödni

– világított rá az Indexnek Molnár Dániel. A Makronóm Intézet elemzője hozzátette: ezt követően péntek délután kedvezőtlen munkaerőpiaci adatok érkeztek az USA-ból, a várt 180 ezer helyett csupán 150 ezer új nem mezőgazdasági munkahely jött létre októberben, illetve az elmúlt kéthavi adatot is lefelé korrigálták, összesen 101 ezer fővel.

Az USA munkaerőpiaci gyengélkedése tovább erősíti azon várakozásokat, hogy nem emeli tovább a Fed irányadó kamatszintjét, amely pedig az euró és azon keresztül a forint – augusztus vége óta nem látott szintre, 380 alá – erősödését eredményezte a péntek délutáni adatközlést követően.

Molnár Dániel kifejtette: segítette a forint stabilitását a héten, hogy az energiapiacokon is nyugalom volt, a Brent kőolaj világpiaci ára 85 és 86 dollár között mozgott, miközben az izraeli háború kitörését követően 90 dollár fölé ugrott.

Emellett a gáz holland tőzsdei árában sem történt számottevő kilengés, amelynek 50 euró körüli szintje ugyan még mindig magas, azonban a feltöltött európai gáztárolók mellett kisebb bizonytalanságot jelent, és kevésbé rontja a kontinens kilátásait.