A Wizz Air lett a legzöldebb légitársaság

2023.11.03. 13:16
A Wizz Air már másodjára nyerte el az Év Globális Fenntartható Légitársasága címet a CAPA (Centre for Aviation) díjátadóján és ázsiai légi közlekedési csúcstalálkozóján Kuala Lumpurban.

A vállalat a közleményében kiemelte, hogy a CAPA az ökológiai fenntarthatóság kiválóságait díjazza: azokat a légitársaságokat és repülőtereket, amelyek az éghajlatváltozást üzletpolitikájuk fókuszába helyezik, és törekszenek a szén-dioxid-semlegességre. A díjakat a CAPA elemzői és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével foglalkozó Envest Global stratégái független kutatásai alapján ítélik meg.

Mint kiderült, a Wizz Airt a fenntarthatóság iránti elköteleződése miatt ismerték el. Az európai ultradiszkont-légitársaság a világ egyik legfiatalabb repülőgépflottáját üzemelteti.

A 2023-as pénzügyi év során a Wizz Air utaskilométerenként 53,8 grammra redukálta karbonkibocsátását, amely 11 százalékos csökkenést jelent az előző pénzügyi évben [3] nyújtott teljesítményéhez képest.

Ez az eredmény pedig a légitársaság legalacsonyabb valaha mért károsanyag-kibocsátása, sőt a főbb versenytársak teljesítményét is túlszárnyalja. 

„A Wizz Air már kialakította fenntartható repülőgép-üzemanyagra (sustainable aviation fuel: SAF) vonatkozó stratégiáját, amely magába foglalja a beszállítókkal kötött jövőbeli átvételi megállapodásokat, valamint a Mabanaft, az OMV, a Neste és a Cepsa vállalatokkal aláírt együttműködéseket” – közölték.

Sőt, a légitársaság 2023-ban 5 millió font értékű összeget fektetett be egy brit bioüzemanyag-gyártó vállalatba, a Fireflyba, és részt vett a CleanJoule, egy amerikai bioüzemanyaggal foglalkozó startupvállalkozás 50 millió dolláros támogatásában is.

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy immár második egymást követő évben kapjuk meg a CAPA nemzetközi fenntarthatósági díját. Ez a győzelem a Wizz Air csapatának kemény munkáját és elhivatottságát jelzi. Emellett elkötelezettségünket igazolja, amely szerint 2030-ig további 25 százalékkal csökkentjük a szén-dioxid-intenzitásunkat. Ultradiszkontmodellünk már bizonyította fenntarthatóságát: a legmodernebb technológiájú repülőgépeket a leghatékonyabb módon üzemeltetjük, az iparágban a legalacsonyabb utaskilométerre jutó kibocsátással. Jelentős beruházásokat hajtottunk végre a fenntartható repülőgép-üzemanyag terén is: többek közt biztosítottuk, hogy megfeleljünk a 2025-ben életbe lépő európai előírásoknak, miközben az új technológiák életre hívásában is közreműködtünk. Büszkék vagyunk arra, hogy élen járunk a fenntarthatóbb légi közlekedés felé vezető úton, és sztenderdet állítunk az iparág számára

– mondta Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.