15 ezer forintos otthonápolási támogatást vezetnének be a DK-s polgármesterek a kerületeikben

2023.11.04. 12:39
Dobrev Klára vezette árnyékkormány szociáldemokrata fordulatra készül, amelyben emberközpontú államot ajánl – fogalmazott a Demokratikus Koalíció a szombati közleményében, amelyben kiemelték, hogy pénzügyi lehetőségeikhez mérten bevezetik az ápolási díjban részesülők kiegészítő önkormányzati támogatását.

„Embertelenül kizsákmányolja az otthon ápolást végzőket az Orbán-kormány: még a magyar minimálbér összegét sem kaphatják meg azok, akik havi 40-80 ezer forintért ápolják tartósan beteg, sokszor magatehetetlen hozzátartozóikat” – írja közleményében a Demokratikus Koalíció (DK), majd kitér arra, hogy a Dobrev Klára vezette árnyékkormány ezért megegyezett a DK polgármestereivel:

az általuk vezetett kerületekben kezdeményezik a szociális rendeletek módosítását.

„Így pénzügyi lehetőségeikhez mérten bevezetik az ápolási díjban részesülők kiegészítő önkormányzati támogatását” – írják. Ezután felsorolják a következőket:

  • Kiss László tavaly létrehozta, idén megemelte az Óbuda-pótlékot, amely alapján a kormány helyett 20 ezer forinttal emelték minden szociális dolgozó és közalkalmazott és 30 ezer forinttal minden óvodapedagógus bérét.
  • Ezenkívül Óbuda decemberben terjeszti a testületi ülés elé a 15 ezer forintos otthonápolási támogatást, ami januárban léphet hatályba. Újpesten az otthon ápolást végzők támogatásáról szóló javaslat decemberben kerül a képviselő-testület elé, amikor egy januártól hatályos, havi 15 ezer forintos pótlékról döntenek majd.
  • Erzsébetvárosban decemberben döntenek az otthon ápolást végzők számára egy havi 15 ezer forintos fizetéskiegészítésről, amely januártól lehet hatályos.
  • Újbudán László Imre a novemberi testületi ülés elé terjeszti a havi 15 ezer forintos otthonápolási pótlékot, hogy csökkentsék az otthon ápolók terheit a gazdasági válságban.

A közleményben azt írják, Cserdiné Németh Angéla szerint az otthon ápolás segítése társadalmi érdek, így a XV. kerület is örömmel eleget tesz az árnyékkormány kérésének, hogy kiegészítő támogatást nyújtsanak az érintetteknek. Decemberben a képviselő-testület egy havi 20 ezer forintos pótlékról fog dönteni azok számára, akik igénylik ezt a kiegészítést. A XVIII. kerület jövő év elején dönt egy fizetéskiegészítésről az otthon ápolást végzők számára. 

Összegzésként hozzátették, a Dobrev Klára vezette árnyékkormány szociáldemokrata fordulatra készül, amelyben emberközpontú államot ajánl, és nem lesz valaki másodrendű állampolgár csak azért, mert segítségre, ápolásra szorul. „Megbecsüljük azokat, akik segítik az elesetteket, ezért már most megteszünk mindent, hogy támogassuk őket. Erről szól a szociáldemokrata fordulat, amit a Dobrev Klára vezette árnyékkormány ajánl” – zárják közleményüket.