Olyat lépett a forint, amire már hónapok óta nem volt példa

Index forintizmos
2023.11.05. 11:31
A forint az euróval szemben a hetet a 383-as szinten kezdte, majd szerda este jött az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatdöntése, amely a forint árfolyamára is hatással volt. Csütörtök reggel elindult a magyar deviza erősödése, pénteken pedig a 380-as szintet is áttörte az euróval szemben, ahol legutóbb augusztusban láttuk. A Fed kamatdöntő ülését követően felpörögtek az amerikai részvénypiacok, a főbb európai tőzsdék vegyesen teljesítettek, a BUX-index szárnyalt. Heti tőzsdei összefoglalónk.

A hét legjobban várt eseménye a Fed szerdai kamatdöntése volt, amely összességében megfelelt a piaci várakozásoknak azzal, hogy nem változott az irányadó ráta. Ugyan Jerome Powell amerikai jegybankelnök a beszédében nem zárta ki a további kamatemelést, a vártnál lazább hangnemet ütött meg, amiből a befektetők azt a következtetést vonhatták le, hogy a jegybanki kamatok már elérték a csúcsukat.

Ez pedig gyengítette a dollárt az euróval szemben, amely a forint fokozatos erősödését is kiváltotta csütörtök délelőttől kezdődően, így péntek délelőttre a forint az euróval szemben a 381-es szint közelébe tudott erősödni

– világított rá az Indexnek Molnár Dániel. A Makronóm Intézet elemzője hozzátette: ezt követően péntek délután kedvezőtlen munkaerőpiaci adatok érkeztek az USA-ból, ami az elemzők várakozásait is jócskán alulmúlta, ez pedig erősíti azt a feltételezést, hogy a Fed nem emeli tovább a kamatokat.

A pénteki fejleményekre a FORINT AUGUSZTUS VÉGE ÓTA NEM LÁTOTT SZINTRE, 380 ALÁ ERŐSÖDött az euróval szemben

– mutatott rá a szakértő, megjegyezve: segítette a forint stabilitását a héten, hogy az energiapiacokon is nyugalom volt, a Brent kőolaj világpiaci ára 85 és 86 dollár között mozgott. Az MBH Bank megerősítette, hogy fennmaradt azon piaci várakozás, hogy az idei utolsó, decemberi kamatdöntő ülésen sem változik az amerikai irányadó ráta. Szombat délben 379,77 forintot ért egy euró a tradingview.com kimutatása alapján.

A dollárral szemben is jól menetelt a forint

„A dollár–forint árfolyamában elsőként a 365-ös támasz tört le, majd a 354,80 szint is megsérült, a következő támasz a 200 napos mozgóátlag 351,86-nál” – világított rá az Indexnek Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője. A szakértő megerősítette, hogy a forint erősödését a péntek délutáni átfogó amerikai munkaerőpiaci adatok gyorsították fel, mivel csökkent a munkaerőpiac feszessége, emelkedett a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban, és a vártnál kevesebb volt az új foglalkoztatott. Szombat délben 353,81 forintot ért egy dollár a tradingview.com kimutatása szerint.

A hazai adatok érkezésére figyel mindenki

A jövő héten leginkább a hazai frontra lesz érdemes figyelni, az MBH Bank összegyűjtötte, milyen események mozgathatják meg a forintot:

  • kedden megismerhetjük a KSH szeptemberi ipari termelésre vonatkozó adatait;
  • szerdán a kiskereskedelmi forgalom alakulásáról, illetve a külkereskedelmi mérleg szeptemberi állásáról kapunk átfogó képet,
  • pénteken pedig a hazai októberi inflációs adatokba nyerhetünk betekintést, amely az utolsó hónap lehet, ahol még két számjegyű a hazai ráta.

Varga Zoltán, az Equilor elemzője rámutatott, hogy a jövő héten kamatdöntő ülést tart a lengyel jegybank, ahol folytatódhat a kamatcsökkentés, várhatóan 25 bázisponttal. A lengyel zloty árfolyammozgása is hathat a forintra; illetve beszédet tart Jerome Powell, a Fed elnöke is, amely tartogathat meglepetéseket.

Felpörögtek az amerikai részvénypiacok

Varga Zoltán lapunknak ismertette, hogy az amerikai részvénypiacok már a hét elején pozitív korrekcióba kezdtek, majd a Fed kamatdöntő ülését követően begyorsult a mozgás, amely a következő kereskedési napokon is kitartott.

Az állampapírpiaci hozamok jelentősen csökkentek, a dollár nagymértékben gyengült, a piaci szereplők kockázatkereső üzemmódba kapcsoltak

– fogalmazott a szakértő, aki szerint a következő hét legfontosabb kérdése lesz, hogy a gyors felpattanás kitart-e, és az amerikai részvényindexeknek esetleg sikerül-e kilépni a július vége óta tartó csökkenő trendből, vagy az emelkedést negatív korrekció követi.

Vegyesen teljesítettek a főbb európai tőzsdék

Az európai tőzsdék felemásan teljesítettek a héten:

  • a francia CAC-40 0,12 százalékos gyengüléssel,
  • a frankfurti DAX 0,30 százalékos erősödéssel,
  • a londoni FTSE 100-index 0,56 százalékos csökkenéssel,
  • az euróövezeti EuroStoxx50 0,12 százalékos emelkedéssel zárt.

A BUX-index szárnyalt

A BUX-index 1,82 százalékos pluszban végezte a heti kereskedést a teletrader.com kimutatása alapján.

A magyar blue chipek vegyesen teljesítettek:

  • a Mol 0,90 százalékot erősödött,
  • a Richter 2,85 százalékot emelkedett,
  • a Magyar Telekom 5,37 százalékot szárnyalt,
  • az OTP Bank 1,74 százalékot lépett előre.

A gáz és az olaj ára csökkent

Az európai gázár az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén a legközelebbi, decemberi határidőre megawattóránként 50,70 eurón állt múlt péntek délután, ezen a héten péntek délutánra 48,07 euróra csökkent.

A GÁZÁR HÁROM HÓNAPJA 47,54 EURÓN, EGY ÉVE PEDIG MÉG 126,19 EURÓN ZÁRT.

Az északi-tengeri, Brent típusú olaj ára a hétfő reggeli hordónkénti 88,18 dollárról péntek délutánra 85,44 dollárra csökkent.

Készül a 12. szankciós csomag

Korábban a Bloomberg értesülései alapján megírtuk, hogy az Európai Unió újabb korlátozások bevezetését fontolgatja, amelyek mintegy 5 milliárd euró (5,3 milliárd dollár) értékben érintenék az Oroszországgal folytatott kereskedelmet a 12. szankciócsomag részeként.

Oroszország tavalyi inváziója óta az EU 12. csomagja szigorítaná a Moszkva bevételi forrásaira és iparára vonatkozó korlátozásokat, és csökkentené a Kreml azon képességét, hogy táplálja háborús gépezetét.

Oroszország gazdaságának nagy részét már célba vették, így az uniós döntéshozóknak most már csak a hiányosságok pótlására, célzott intézkedések alkalmazására és a meglévő szankciók szigorítására van szükségük.

A jövő hét főbb gazdasági eseményei:

  • 2023. 11. 07., 08.30 – KSH, ipari termelés
  • 2023. 11. 08., 08.30 – KSH, kiskereskedelmi forgalom
  • 2023. 11. 10., 08.30 – KSH, fogyasztói árindex

(Borítókép: Index)