Zelenszkij Ukrajna gázkiviteli tilalmának meghosszabbítását javasolja

2023.11.07. 18:32
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt javasolta, hogy az ukrán földgázra vonatkozó kiviteli tilalmat 2024 végéig hosszabbítsák meg – derült ki az elnök által kiadott rendeletből.

Az exporttilalmat nem sokkal azután vezették be, hogy Oroszország 2022 februárjában teljeskörűen megszállta Ukrajnát, majd 2023-ra meghosszabbították. Zelenszkij frissen benyújtott rendelete arra is felszólítja az ukrán kormányt, hogy növelje az ukrán gázvezeték kapacitását „a földgáz importja és a föld alatti gáztárolók feltöltése” érdekében – írja a Reuters.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a múlt hónapban kijelentette, hogy Ukrajna kész a külföldi energiakereskedők rendelkezésére bocsátani a 30 milliárd köbméteres föld alatti gáztároló kapacitásának akár a felét is.

Olekszij Csernyiszov, a legnagyobb állami tulajdonú gáztermelő, a Naftohaz vezetője az év elején azt mondta, hogy az ország 2023-ra 19,1 milliárd köbméterre kívánja növelni a gáztermelést, és reméli, hogy a telet üzemanyagimport nélkül vészeli át. Néhány nappal ezelőtt pedig az is kiderült, hogy a Naftohaz nem hosszabbítja meg a 2024 végén lejáró, az orosz gáz Ukrajnán keresztül az Európai Unióba történő tranzitjára vonatkozó szerződést.

EDDIG CSAK AZOK MIATT AZ ORSZÁGOK MIATT TARTOTTÁK FENN A SZÁLLÍTÁST, AMELYEK NEM RENDELKEZNEK TENGERPARTTAL.

Csernyiszov egyúttal felszólította az EU-t, hogy gyorsítsák fel a folyamatot, amely az orosz gázfüggőség megszűnését célozza, méghozzá a tervezettnél korábban, 2027-ig. A vállalat vezérigazgatója szerint „nevetséges Oroszországot azzal támogatni, hogy háború idején orosz gázt vásárolunk”. Mint arra rávilágított, Oroszország fegyverként használta a földgázt és a kőolajat.

A bolgárok pedig a területükön áthaladó összes gázra kivetették az extra exportvámot, a korábbi kommunikációval szemben nem csak az oroszországi eredetűre. A Magyarországra érkező orosz gáz pluszköltségéről a számlát a Gazprom kapta meg.