Járóka Lívia: Elfogadhatatlan, hogy nincs fűtés minden EU-s háztartásban

2023.11.08. 06:18 Módosítva: 2023.11.08. 06:18
A megélhetési válság leginkább a nőket, a legszegényebbeket, a nagycsaládosokat, a szegregátumban élőket és a devizahiteleseket érinti, elfogadhatatlan, hogy az Európai Unióban nincs stabil energiaellátás – hívta fel a figyelmet Járóka Lívia, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője.

„Egyszerre kell a munkaerőpiaci kihívásokat és a lakóhellyel kapcsolatos kihívásokat kezelni, továbbá minden háztartásban biztosítani kell a megfelelő energia- és hőellátást a lakásárak csökkentése mellett” – közölte Járóka Lívia az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az Európai Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának (FEMM) keddi ülésén

a képviselők az emelkedő megélhetési költségek és az energiaválság hatásának nemi szempontjairól vitáztak. 

Az EP-képviselő közölte: a megélhetési válság a hátrányos helyzetűeket, így a nőket, a legszegényebbeket, köztük a romákat, az alacsony jövedelmű és munkanélküli családokból származókat, a nagycsaládosokat, a devizahiteleseket és a lakóhelyi szegregátumokban, peremrégióban élőket érintette a legsúlyosabban.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Európai Unióban nincsen stabil energiaellátás és fűtés minden háztartásban. Az energiaszegénység hatalmas kihívást jelent az EU számára: 50–125 millió ember nem képes megfelelő hőmérsékletet biztosítani magának.

Mint mondta, hasznosítani kell az olyan megfizethető zöldtechnológiákat, mint a vályogépítészet, továbbá a geotermikus és más megújuló energiaforrások. Ezzel együtt pedig el kell kezdeni kifehéríteni a munkahelyeket, stabil foglalkoztatást és megfelelő szakmai képesítést, így stabil megélhetést kell biztosítani mindenki számára.