Érdemes péntekig várni a tankolással, újra hatszáz forint alatt a benzin ára

2023.11.08. 15:04
Péntektől tovább csökkenek az üzemanyagárak a magyar benzinkutakon. A gázolaj ára így 626 forint, míg a 95-ös benzin ára 597 forint lesz literenként. Legutóbb nyáron volt hatszáz forint alatt a benzin ára.

A héten pénteken a gázolaj és a benzin nagykereskedelmi ára is csökken. A benzin esetében ez bruttó 8 forintos változást jelent, míg a gázolaj esetében bruttó 5 forinttal fizethetünk kevesebbet péntektől a kutakon – írja a holtankoljak.hu.

Ezt követően a 95-ös benzin átlagára 600 forint alá csökkenhet, a gázolaj átlagára pedig 630 forint alá. A hét második felében az alábbi átlagárakra számíthatunk: 

  • 95-ös benzin: 597 forint/liter
  • Gázolaj: 626 forint/liter 

Legutóbb nyáron lehetett hasonló árakkal találkozni a magyar benzinkutakon, azonban januártól már 700 forint feletti üzemanyagárakra lehet számítani. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója szerint január 1-jétől biztosan emelkednek az üzemanyagárak a várható jövedékiadó-emelés miatt: pontosan 41 forinttal.

Ez egy uniós előírás, mindenképp megtörténik, ennek eljött az ideje

– mondta Hernádi Zsolt az ATV Egyenes beszéd című műsorában a napokban. Az elnök-vezérigazgató szerint ha nagyon alacsonyak lennének a hazai üzemanyagárak, akkor ismét beindulna az üzemanyag-turizmus.

Hernádi Zsolt szerint az Izrael és a Hamász közötti háború hatására 90 dollár fölé is emelkedett a Brent típusú olaj ára, ugyanakkor szerencsére nem történt ellátási sokk. A piac az eszkalációtól tart, mindenki Szaúd-Arábiára és Iránra figyel, mert ha az olajkitermelésben csak 1 százalékos kiesés lesz, az 10 százalékos emelést jelent – összegezte.